una ziua,
voi trece direct la subiect fiindca e problematic.
in 1991, tatal meu a cumparat un apartament in bucuresti de la unchiul si matusa mea (unchiul = fratele bunicului).
tranzactia s-a facut la notar, suma a fost achitata in totalitate in fata notarului public sect.2, toate cele 3 parti contractante au semnat in fata notarului (vanzatorii si tatal meu).
contractul s-a facut cu uzufruct viager (fara vreo clauza de intretinere).
eu am locuit impreuna cu unchiul si matusa mea pe perioada liceului (1994 - 1997), si i-am intretunut impreuna cu parintii mei cu tot ce se putea mai bine (porci de craciun in fiecare an, nu mai vorbesc de pasari, legume fructe la fiecare doua luni....concediu in fiecare an cate 1luna la tara pentru unchiul si matusa mea etc., noi suntem niste oameni cu suflet si i-am ingrijit cum se putea mai bine.
tatal meu a intabulat apartamentul pe numele lui, noi platim impozitele si taxele etc. eu intre timp am facut facultatea in alta localitate (1998 - 2003) si in 2004 m-am intors la bucuresti la ei.
in 2005, unchiul meu a decedat, noi (familia mea) ne-am ocupat de tot ce a insemnat inmormantarea crestineasca, la noi la tara (localitatea de nastere a unchiului meu - matusa doar a incasat ajutorul acela de la stat pentru inmormantare).
dupa moartea unchiului, matusa a inceput sa se schimbe. eu lucram si castigam bine (de cateva ori pensia ei), cat timp am stat amandoi, ea nu a cheltuit nici macar un leu din pensie, toate cheltuielile fiind suportate de catre mine - mancare, intretinere, medicamentele matusei, + ca si pana acum totul de la tara... (deh, pana la urma facerea de bine e ....).
intre timp, matusa (74 ani) a inceput sa primeasca vizite foarte dese ale unui "prieten de familie" vechi (un mosulica spicluit) pe care nu-l vazusem niciodata in casa cat a trait unchiul.
batranelul parea de treaba, uneori cand veneam seara de la serviciu il mai duceam si acasa cu masina (din floreasca in vitan...)
timpul trecea, venise vremea sa ma asez la casa mea, aveam o prietena din facultate si am hotarat sa ne casatorim.
toate bune si frumoase, am luat fata acasa la Bucuresti (cu consimtamantul matusei bineinteles) si au inceput problemele cu matusica.
nu-mi convine asta, aia etc. de cate ori venea mosulica pe la ea, cauta motiv de cearta dar noi ne retrageam linistiti in camera noastra sa nu-i dam apa la moara.
toate "bune" pana intr-o zi cand am venit seara pe la 19:30 de la serviciu si ne-am gasit toate hainele (bunurile noastre ) in mijlocul patului, si matusica a inceput sa tipe sa plecam din casa ei, ca ea vrea sa traiasca singura ca "toate vaduvele".
zis si facut, m-am urcat in masina cu sotia mea si am plecat la tara la ai mei (300km de bucuresti), dimineata urmatoare eram cu ai mei la usa apartamentului sa ne luam toate hainele si bunurile noastre (matusica era in casa, nu ne-a deschis usa pana ce nu a ajuns prietenul ei, batranelul) am stat pe la usa vreo ora si ii auzeam in casa vorbind la telefon cu ceva avocat referitor la cum sa faca sa "sparga" contractul. s-au convins ca nu se poate. intre timp noi ne-am dus la politie, am rugat un ofiter sa mearga cu noi sa fie martor ca vrem doar sa ne luam hainele sa plecam.
am ajuns, ne-a deschis, am luat tot ce era al nostru (bunica mea care a venit cu noi de la tara plangea in scara blocului fiindca femeia pentru care a crescut in fiecare an porci de craciun, pasari, concedii....o tinea la usa..asa sunt oamenii).
mai departe, ne-am mutat cu chirie, toate bune si frumoase, tatal meu a mai incercat sa mearga pe la matusa sa-i duca porc, pasari ...etc (dar nu l-a primit in casa decat de vreo doua ori, o data a lasat gentile pe la niste vecini sa nu se intoarca cu ele acasa).
luna trecuta (in Iulie 09), primim la tara o citatie de la politia sectorului 2 sa se prezinte tatal meu sa dea o declaratie.
am mers impreuna la politie sa aflam ca matusa a facut un fel de plangere penala catre judecatorie precum ca ea nu a semnat contractul de vanzare-cumparare, si tatal meu era acuzat de fals si uz de fals (falsul s-a prescris ) si a ramas uzul de fals.
tatal meu a dat declaratie exact cum s-au petrecut toate lucrurile iar matusa e o mincinoasa fiindca si ea si unchiul au semnat contractul in fata notarului si au primit toti banii pe apartament, fapt consemnat si in contract.
acum cred ca asteptam sa ne vina acasa citatia pentru a ne prezenta la proces.
acum intrebarea se pune in felul urmator:
- ce sanse are matusa mea cu o marturie mincinoasa ca aceasta sa anuleze contractul de vanzare cumparare ?
- deasemenea, am inteles ca pana sa primim citatia pentru proces se poate face o preintampinare la tribunal (dar mai intai trebuia sa gasim un avocat bun pentru astfel de cazuri).
- se poate intampla cand clar, dreptatea e de partea noastra, sa ne trezim cu contractul anulat ? (nu stiu ce pile are mosulica, prietenul matusei mele care acum are 78 ani si vrea sa se marite).
- la varsta aceasta, pentru a da declaratie in instanta, nu trebuie sa vina cu ceva acte de la medic precum ca inca e "sanatoasa" la cap?
sincer nu mai stim ce sa facem, ai mei sunt oameni de la tara cu frica lui Dumnezeu si n-au facut nici un rau la nimeni niciodata.
ce ma sfatuiti in continuare?
multumesc mult
- in plus m-ar interesa sa stiu (estimativ) care ar fi costul total de reprezentare la proces pentru un avocat bun.
(nici eu nici ai mei nu am avut niciodata probleme cu legea si habar nu am de aceste lucruri)
va multumesc,
Nu trebuie sa va faceti probleme, in cadrul cercetarilor penale se va efectua o expertiza grafologica si se va constata ca semnaturile celor doua persoane (unchiul si matusa) nu sunt false (sau cel putin teoretic asa ar trebui sa se intample daca sustinerile dvs. sunt reale).
Pentru a se constata incidenta uzului de fals trebuie sa se constate falsul...
Ar fi bine daca ati putea sa mergeti sa dati declaratii la Politie insotiti de un aparator care sa va indrume in mod concret pe tot parcursul cercetarilor.
va multumesc pentru raspuns. am intrebat-o pe doamna inspector la politie daca e nevoie de un avocat cand vine tatal meu sa dea declaratia. ne-a spus ca nu este nevoie si asa ne-am dus amandoi. ela a dat declaratia, si acum suntem in asteptare. bineinteles ca cele relatate sunt reale (cand au cumparat apartamentul, mama a venit de la tara cu banii in san, de frica sa nu-i fure. :) )
mai departe care ar fii pasi ?
- cum e cu preantampinarea asta?
Situatia tatlui d-voastra nu este decat neplacuta si nu poate produce efecte juridice.
Insotit de un avocat poate sa solicite a da o completare la declaratia initiala, pentru ca procurorul sa aiba toate elementele necesare pentru a da NUP.
Sigur ca rezolutia de NUP(neancepere a urmaririi penale) va fi atatcata in instanta, dar daca aveti dovezile necesare inscrisuri, martori, eventual expertiza grafologica, atunci nu aveti de ce a va teme.
Atitudinea matusii este de inteles si nu este singulara, pentru ca la varsta ei, putini mai au capacitatea de a fi intelepti, asta datorita poate si problemelor sale de sanatate, influentelor de la tv, asa ziselor persoane binevoitoare.
Oricum ar trebui ca in permanenta sa monitorizati cumva modul de desfasurare al vietii matusii, opentru a nu va trezi in alte buclucuri.
va multumesc pentru raspuns. va rog sa ma credeti ca de nenumarate ori, ai mei au rugat-o sa se mute la tara sa o ingrijeasca asa cum se cuvine ca tot ea e si proprietara apartamentului pana la deces (find cu uzufruct viager).
nu a existat niciodata vreun alt motiv ascuns (eu si sotia avem si un bebelus, am cumparat un apartament in bucuresti de vreo 3 ani, stam bine, nu ne lipseste nimic) chiar nu avem nevoie de al ei, dar ea nu a vrut sa inteleaga ca nimeni nu i-a vrut raul, doar binele....
nu ai cu cine sa discuti. daca o suni iti inchide telefonul. (in cazul in care raspunde ea si nu mosulica )
Vrea sa divorteze
marc75
buna ziua ,matusa mea are 80 de ani si e mai batrina de cit unchiul meu cu 10 ani acuma vrea sa divorteze:)..,(ei sun casatoriti de 40 de ani),din anumite ... (vezi toată discuția)
Succesiune
looly
Buna ziua.Am o prietena careia i-a decedat unchiul (prin alianta).Matusa ei a murit acum vreo 10 ani,acum el.Nu aveau copii.Singurele rude apropiate in viata ... (vezi toată discuția)