avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie

Buna ziua. Cunosc pe cineva care are peste 30 de ani lucrati din care 6 la grupa 1 si 9 la grupa 2. Precizez ca totodata am grad de handicap accentuat. Va rog sa imi spuneti la ce varsta ma pot incadra la pensie? Precizez ca are 52 de ani.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 21:33, 31 August 2016
1. - Spuneti ca cineva are peste 30 de ani lucrati si ca dvs. aveti grad de handicap accentuat si doriti sa sti cand puteti solicita pensie.
- Este vorba de dvs. sau de o alta persoana?

2. Pentru claritate spuneti:
- daca este vorba de un barbat sau o femeie;
- luna si anul nasterii;
- care este vechimea exacta in munca (nu aproximativa);
- daca gradul de handicap este de dinainte de a deveni salariat.

Este barbat, anul nasterii : 16.12.1964, vechimea exacta: 34 de ani si 4 luni, iar gradul de handicap accentuat este din nastere
Limita de varsta la 55 de ani.

Legea 263/2010

Articolul 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:

b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie IonGalbenu IonGalbenu 30 ani vechime in munca ,din care 16 ani grupa 2 suta la suta.Născut in 1959 cu malformatie renala -rinichi unic congenital. As dori sa stiu daca pot iesi la ... (vezi toată discuția)
Pensionare persoana cu handicap marinica71 marinica71 la ce varsta poate iesi la pensie o persoana cu handicap?e vorba de o femeie de 52 ani cu surditate profunda ,cu vechime in campul muncii. (vezi toată discuția)
Cand si cum pot solicita pensie? geomit geomit Buna ziua! Doresc o informatie. Sunt cadru didactic. Am o vechime 20 de ani si un handicap mediu preexistent calitatii de asigurat. Am inteles ca legislatia ... (vezi toată discuția)