avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1097 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime munca din Anglia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime munca din Anglia

Buna seara, am lucrat 6 ani ca medic in Anglia ( dupa 4 ani de vechime in Romania). Momentan lucrez in Romania, insa sunt incadrata la prima gradatie , adica vechime sub 5 ani, vechimea in munca din Anglia nefiind recunoscuta. Anglia fiind un stat UE nu ar trebui sa se recunoasca aceasta vechime si sa fiu incadrata la urmatoarea gradatie? Multumesc anticipat pentru raspunsuri si sfaturi!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:19, 16 August 2016
Lucrand in sect bugetar,pentru acordarea gradaţiei corespunzătoare tranşei de vechime în muncă, angajatorul va lua în considerare integral şi perioadele lucrate anterior în alte domenii de activitate decât cele bugetare,(ex daca ati fi prestat ca medic in privat) ,in cf cu prevederile dun Legea 284/2010 ,legea salarizarii bugetarilor,dar nu si perioada lucrata in afara tarii,respectiv UK Acea perioada va putea fi luata in calcul doar la pensie ca stagiu de cotizare
1. Pana la data de 01.01.2011, cand a fost abrogat Decretul nr.92/1976, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.

Dupa aceasta data, nu mai exista o astfel de reglementare.

2. Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie.

O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.

3. Pentru pensie -asa cum vi s-a mai spus- , exista Legea nr.263/2010:
Art. 19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.

(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum şi perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte şi/sau regulamente comunitare.


freeelis a scris:

....

2. Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie.

O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.






Utilizatorul desfasurand activitate in sect bugetar, asa dupa cum se deduce din postare,singura reglementare in ceea ce priveste acordarea gradatiei in functie de vechimea recunoscuta este cea reglementata prin Legea 284/2010 si in care vechimea pt activitatea desfasurata in afara tarii nu intra in calcul !
Pt sect privat posibil sa se regaseasca oastfel de prevedere
Inspectia Muncii are un alt punct de vedere fata de raspunsul dvs. chiar daca legea nu face detaliaza sintagma "alte domenii de activitate" - care pot fi in tara sau in strainatate.
Punctul de vedere al ITM nu tine loc de reglementare legala si poate fi tratat ca atare,adica pc de vedere fara putere de a reglementa speta de fata !
Legea 284 /2010 ,cea care reglementeaza unitar salarizarea in domeniul bugetar nu are o astfel de precizare

Alte discuții în legătură

Cadru legal salarizare în ro, pentru 5 ani munciti în uk. Olcootza Olcootza Bună ziua! Dacă am lucrat legal 5 ani în UK (2015-2020) și am adeverințe care să ateste acest lucru, se calculează aceşti ani la treapta de salarizare ... (vezi toată discuția)
Anii lucrați în ue pot fi recunoscuți și luați în considerare ca spor de vechime la o firmă din românia? Just-drept Just-drept Un roman daca a lucrat in afara, in zona U.E. timp de 6 ani, apoi s-a intors in Romania si si-a gasit un job la o firma, cum poate sa faca in asa fel ca ... (vezi toată discuția)
Norma de 4 ore romania/norma 4 ore italia ? volvera volvera Cum este luata in considerare la vechime perioada in care am lucrat cu norma de 4 ore, atat in Romania cat si in Italia ? Mentionez ca urmez sa ma angajez ... (vezi toată discuția)