avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Comunicare abuzivă a emiterii deciziei de pensionare ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Comunicare abuzivă a emiterii deciziei de pensionare către unitate

Aș dori să știu care este cadrul legal conform căruia Casa de pensii comunică unității numărul și data deciziei de pensionare, odată ce Legea 263 spune că decizia se comunică persoanei care solicită pensionarea (art. 106). Aș vrea să știu cu precizie dacă există vreun ordin, dispoziție, circulară etc. și ce număr are și dacă în acest fel nu se încalcă Legea 671/2001. Am adresat această întrebare și CNPP, răspunsul fiind ambiguu și generalist, pe lângă întrebare. Precizez că am depus dosarul de pensie personal și prin comunicarea emiterii deciziei către unitate, am fost prejudiciat de o sumă importantă de bani. În plus, emiterea deciziei s-a făcut - foarte suspect - în mod accelerat, după doar 27 de zile. Aș putea afla de ce s-a lucrat dosarul meu cu prioritate, în situația în care unitatea la care am lucrat a făcut demersuri oficiale pentru continuarea activității după pensionare? Vă mulțumesc, Eugen Bulai, Bacău
Cel mai recent răspuns: eugenbulai , utilizator 17:22, 23 August 2016
Pentru ce fel de pensie ati facut cererea (pentru limita de varsta, pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare, anticipata, anticipata partiala)?
Este vorba de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare, datorate grupei a II-a de muncă. Dosarul de pensionare l-am depus personal pe 21.04.2016, decizie s-a emis pe 17.05.2016, iar comunicarea la unitate s-a făcut abuziv pe 19.05.2016. în acest fel, am pierdut cca 1300 de lei și 3 ZLP, pe care nu am mai avut timp să le efectuez.
1. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...

c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
...

(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)—j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

2. - Asadar nu este comunicarea catre angajator a deciziei de pensionare nu este un abuz, cum credeti dvs.
- Angajatorul este obligat sa va inceteze contractul individual de munca (CIM cu data cand i s-a comunicat decizia.

3. Dupa incetarea CIM angajatorul va poate incheia un alt CIM cu aceeasi data.

4. - Asa ca nu vad unde este necazul si supararea dvs.
- Faptul ca s-a emis decizia de pensie mai repede ar trebui sa fie un motiv de bucurie pentru dvs., altii asteapta luni de zile.
- Nu vad de ce ati fi pierdut acei bani (1.300 lei).

Ultima modificare: Vineri, 19 August 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Răspunsul dv. se bazează în special pe citate de lege, la fel ca răspunsul CNPP. Mulțumesc, dar legile le-am citit și știu ce prevăd. Mai mult, vă contraziceți. Citați din Codul muncii care prevede că „constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare”, lucru pe care îl știam și eu, iar la pct. 2 spuneți că „Angajatorul este obligat sa va inceteze contractul individual de munca (CIM) cu data cand i s-a comunicat decizia”. Problema era alta. Vroiam să știu, în temeiul căror norme legale, Casa de pensii comunică emiterea deciziei de pensionare la angajator, în situația în care legea nu prevede aceasta (recitiți prima postare). Nimeni nu știe de ce Casa de pensii a făcut asta, dacă nu a cerut nimeni și dacă dosarul l-am depus personal. Eu bănuiesc că o persoană rău-voitoare a cerut în nume personal aceasta, fără delegare și Casa de pensii Bacău a comis un abuz. Din același motiv dosarul meu a fost lucrat cu prioritate, fapt nemaiîntâlnit. Cum spuneți, unii așteptă luni de zile și după investigațiile mele nu este nimeni care să fi primit decizia înainte de 45 de zile. Care este supărarea și ce am avut de pierdut? Este foarte simplu. Faptul că am ieșit la pensie cu 10 zile mai repede, duce la necumularea pensiei cu salariul pe această perioadă și la pierderea sumei menționate. Este un motiv de bucurie, nu? În plus, nu am mai avut când efectua trei ZLP, deoarece am aflat cu doar două zile înainte că voi ieși la pensie.Nu voi înceta demersurile mele, la diferite instituții și pe diverse căi, până nu voi afla adevărul.
1. Raspunsurile noastre sunt bazate pe acte normative in vigoare nu pe deductii sau pareri.

2. - Nu e o contrazicere in ce spune Codul muncii.
- CIM inceteaza cu data comunicarii deciziei de pensionare iar decizia incetare a CIM se emite in termen de 5 zile.

3. Nu va inteleg nemultumirea dvs. deoarece daca ati lucrat nimic nu il impiedica pe angajator sa va plateasca perioada in care ati desfasurat activitate deoarece pensia pentru limita de varsta poate fi cumulata cu venituri din salarii.

4.- Decizia de pensie s-a emis in termenul legal deci nu aveti motive de suparare chiar daca a fost emisa inaintea altor pensionabili.
- De ce a fost trimisa decizia la angajator? V-am explicat de ce, cu argumente legale (Codul muncii).
- Cererea si actele de pensionare se depun intotdeauna la Casa de Pensii de catre persoana interesata, nu de catre angajator.

5. - Banuielile dvs. nu constituie argumente juridice.
- Sunteti liber sa va cautati dreptatea de care credeti ca nu ati avut parte.

Alte discuții în legătură

Incetare cim in baza deciziei de pensionare pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard depensionare sergiu_vlad87 sergiu_vlad87 Buna ziua. Este in institutie un angajat care azi (08.01.2013) a adus decizie de pensionare pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de ... (vezi toată discuția)
Încetarea -56lit c zxz19 zxz19 Buna ziua Am primit o adresa de la casa de Pensii o adresa prin care se comunica ca a fost emisă decizie de pensie anticipata pt un angajat, nr deciziei. ... (vezi toată discuția)
Salariu pana la emiterea deciziei de pensionare rin rin Daca un cim inceteaza de drept la o anumita data si salariatul nu avea cunostinta de aceasta data ce poate face in privinta drepturilor banesti de pana la ... (vezi toată discuția)