avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1097 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu pana la emiterea deciziei de pensionare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu pana la emiterea deciziei de pensionare

Daca un cim inceteaza de drept la o anumita data si salariatul nu avea cunostinta de aceasta data ce poate face in privinta drepturilor banesti de pana la emiterea deciziei de pensionare?
Angajatorul trebuie sa-i desfaca cim in ziua in care indeplineste conditiile de varsta si stagiu pentru pensionare la limita de varsta sau intru-un anumit termen dupa acea zi.
Se prevede ceva in legea pensiilor referitor la aceste probleme?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:11, 23 August 2012
Contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii conditiilor de pensionare pentru limita de varsta.
Angajatorul trebuie sa urmareasca pentru angajatii care sunt aproape de varsta de pensionare daca si cand indeplinesc conditiile de pensionare limita de varsta. ACestea sunt:
- varsta standard de pensionare (dupa luna si anul nasterii se gaseste in Anexa 5 din Legea nr.263/2010 care este luna si anul pensionarii)
- minim 15 ani de stagiu de cotizare (stagiul de cotizare se poate calcula dupa actele din dosarul angajatului, copia carnetului de munca.)

Daca incetarea CIM nu s-a facut la data care trebuia de drept, o faceti acum, cat de repede, angajatul trebuie sa-si intocmeasca si sa-si depuna urgent dosarul de pensionare.
Angajatorul poate, daca doreste, sa incheie in continuare un alt CIM cu respectivul angajat, pe perioada determinata sau nedeterminata, in conditii stabilite de comun acord, ca la orice CIM incheiat.

Pensia limita de varsta se poate cumula cu salariul, dar respectivul angajat va primi pensia doar de la data depunerii dosarului, nu de la data indeplinirii conditiilor.

Codul muncii:
ART. 56
(1) Contractul individual de muncã existent înceteazã de drept:
.......
c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstã standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicãrii deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limitã de vârstã cu reducerea vârstei standard de pensionare;
.....
(2) Pentru situaţiile prevãzute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de încetare de drept a contractului individual de muncã se face în termen de 5 zile lucrãtoare de la intervenirea acestuia, în scris, prin decizie a angajatorului, şi se comunicã persoanelor aflate în situaţiile respective în termen de 5 zile lucrãtoare.


@ rin

Nu este prevauzt nicaieri ceea ce va intereseaza pe dvs ... pana la incetarea raportului de munca , angajatorul are obligatia sa acorde salariatului toate drepturile ce decurg din lege, din ccm aplicabil sau din c.i.m.

In conditiile in care angajatorul nu a constatat incetarea de drept a c.i.m. ca urmare a indeplinirii conditiilor pentru pensionarea la limita de varsta , aceasta facandu-se mai tarziu de aceasta data , atunci la data constatarii va proceda la incetarea c.i.m. , urmand ca pana la aceasta data sa achite salariu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea c.i.m. in cazul pensionarii pentru limita de varsta MariaRamona MariaRamona Cum se procedeaza in situatia in care nu am anuntat angajatorul de depunerea dosarului de pensionare, iar aceasta a primit instiintare de incetare a ... (vezi toată discuția)
Incetare de drept a cim Chloej Chloej La varsta implinirii de 63 a unei angajate, angajatorul e obligat sa ii inceteze de drept cim-ul, daca aceasta nu aduce decizie de pensionare? multumesc (vezi toată discuția)
Cumul salariu pensie noneyro noneyro Se poate continua CIM dupa virsta de pensionare, cumulind salariul cu pensia, deci fara incetarea CIM ? (vezi toată discuția)