avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetarea c.i.m. in cazul pensionarii pentru limita de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetarea c.i.m. in cazul pensionarii pentru limita de varsta

Cum se procedeaza in situatia in care nu am anuntat angajatorul de depunerea dosarului de pensionare, iar aceasta a primit instiintare de incetare a raporturilor de munca ca urmare a indeplinirii conditiilor pentru limita de varsta? Poate sa-mi inceteze contractul de munca retroactiv, respectiv data acordarii drepturilor de pensie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:18, 24 Februarie 2014
Este posibil si retroactiv , dar in aceasta situatie va trebui sa suporte consecintele legii privind netransmiterea in termen a incetarii c.i.m. in REVISAL.
In situatia in care angajatorul nu imi inceteaza contractul de munca ca urmare a indeplinirii conditiilor pt limita de varsta, ce se intampla?
Va continuati activitatea, daca nu se inceteaza c.i.m., dar probabil ca cei de la pensie va vor solicita decizia de incetare a c.i.m.
In acest caz, angajatorul este in culpa. Din cate am citit, angajatorul ar trebui sa-mi faca un alt contract de munca
1. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...

c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...

(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)—j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.


2. - Asadar angajatorul trebuia sa aiba evidenta clara a salariatilor sai si sa stie ca la data indeplinirii conditiilor de varsta standard de pensionare si de stagiu minim de cotizare trebuia sa va inceteze, de drept, contractul individual de munca (CIM).
- Apoi, de comun acord intre salariat si angajator, se putea incheia un alt CIM cu aceeasi data.

Alte discuții în legătură

Incetare de drept a cim Chloej Chloej La varsta implinirii de 63 a unei angajate, angajatorul e obligat sa ii inceteze de drept cim-ul, daca aceasta nu aduce decizie de pensionare? multumesc (vezi toată discuția)
Cumul salariu pensie noneyro noneyro Se poate continua CIM dupa virsta de pensionare, cumulind salariul cu pensia, deci fara incetarea CIM ? (vezi toată discuția)
Angajat care are decizie de pensie pentru limita de varsta nu anunta angajatorul jujica jujica Buna ziua Un angajat are de 6 luni decizia de pensionare pentru limita de varsta si isi desfasoara activitatea in baza vechiului CIM. Doresc sa stiu daca ... (vezi toată discuția)