am lucrat la brd 2 ani jumatate si am o limita de credit de 100 de milioane si spun ca nu imi elibereaza fisa de lichidare fara sa platesc aceasta suma iar eu nu am de unde sa pun banii..este legal?sau sunt obligati sa imi dea fisa de lichidare si cartea de munca? va rog din suflet sa imi raspundeti
1. Va da nota de lichidare, va scrie datoriile pe ea si va urmareste pentru achitarea ei. Deasemenea sunt obligati sa va dea actele necesarae la incetarea CIM (decizia de incetare a CIM, carnetul de munca, nota de lichidare).
2. Daca aveti un alt loc de munca va puteti angaja si fara carnet de munca. Dati o declaratie in care spuneti ca il duceti cand il recuperati de la fostul angajator.
3. In contractul de credit spune ca daca incetati CIM cu banca trebuie sa achitati tot creditul?
4. Puteti actiona in judecata pe angajator la Tirbunalul din judetul unde dpmiciliati sau aveti resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Sunt obligati sa va dea fisa de lichidare si cartea de munca. Cat priveste banii pe care ii datorati, in mod cert in contractul de imprumut pe care l-ati incheiat, se mentioneaza ce se intampla ( am in vedere termenul de rambusare ) in cazul in care va pierdeti calitatea de salariat al bancii.
Daca banca refuza sa va dea documentele respective ( mai ales carnetul de munca ) puteti face o sesizare la ITM sau chiar sa ii dati in judecata.
Concret nota de lichidare nici nu va este dvs de mare folos, in acest caz este folositoare doar societatii care ar putea astefl sa confirma ca v-a adus la cunostinta ca aveti o datorie la ea. Oricum pentru resuperarea banilor vor face actiune in recuperare daca nu puiteti sa restituiti ceditul (ca pentru orice credit neplatit)
Nu au voie sa va retina carnetul de munca indifernet de datorille avute de dvs, este o masura ilegala.
Aratati-le aceste articole din Decretul 92/1076 privind carnetele d emunca:
ART. 4
(1) Carnetul de munca este un act personal al titularului si nu poate fi cedat sau instrainat. Carnetul se pastreaza de unitate atit timp cit titularul este incadrat in munca, acesta avind dreptul sa verifice exactitatea tuturor datelor inscrise in carnet.
(2) La incetarea activitatii sau in caz de transferare, carnetul de munca se inmineaza titularului, completat cu toate inscrierile la zi.
(3) La reincadrarea in munca, precum si in cazul incadrarii prin transfer, unitatea este obligata sa ceara, iar cel in cauza sa depuna carnetul de munca.
ART. 5
Carnetul de munca poate fi retinut numai de organul de urmarire penala, pentru cercetari in legatura cu datele pe care le cuprinde. Organul de urmarire penala este obligat sa elibereze, unitatii sau titularului, dovada de retinere a carnetului de munca.
multumesc foarte frumos ca mi-ati raspuns..ei s-au exprimat astfel..ca nu imi semneaza fisa de lichidare..asta ce implica?nu ma pot angaja ulterior? sunt obligati sa o semneze? si daca refuza sa o semneze pot face o sesizare la ITM?
si inca o problema..trebuie eliberata la 15 zile de la inregistrarea demisiei sau pot sa mai intarzie?
Inchidere carte de munca
kpac
Buna ziua. As avea si eu cateva intrebari. Mi-am dat demisia de la vechiul loc de munca cu data de 1 octombrie, fara a fi nevoie sa stau in preaviz. Mi s-a dat ... (vezi toată discuția)