Impreuna cu mama am mostenit de la tatal meu o locuinta si terenul aferent (sunt unic copil, tata a decedat in 2010, eu si mama avem certificat de mostenitor ). Ulterior, mama mi-a facut act de partaj voluntar pentru tot, nu a avut nicio pretentie materiala, act fara uzufruct.
Am facut cadastru si pe extrasul de carte funciara suntem trecuti si eu si mama cote de 1/2, desi eu la OCPI am depus toate actele mentionate.
Este corect sa apara si mama in aceste acte desi a renuntat la tot fara pretentii?
Daca nu este corect cum se procedeaza pentru modificarea cartii funciare (am primit-o pe 16.08.2016)
Strict din ce relataţi aici, aş tinde să vă dau dreptate. Dacă aţi făcut partaj voluntar, acesta trebuia notat în cartea funciară iar după ce este operat în CF, ar trebui ca întreaga proprietate să vă aparţină, prin urmare să apăreţi doar dv cu întreaga cotă în CF.
Este de asemenea posibil să fie o eroare în cartea funciară, cum adesea se întâmplă, prin urmare mergeţi la notarul care v-a perfectat actele în formă autentică şi explicaţi-i, astfel va putea face o eventuală rectificare sau dacă este strict greşala OCPI, discutaţi cu ei.
Întăbularea, este acţiunea de înscriere definitivă a dreptului de proprietate în CF (Cartea Funciară). Deci extrasul CF este actul care certifică acel drept deja înscris. Faptul că dv. aveţi deja un CF (pe numele dv.), înseamnă că întăbularea a fost efectuată (notarul face demersurile necesare).
Titlul de proprietate trebuie dus la Primărie, pentru a fi luată în evidenţe (proprietatea) pentru impozit. Copia dupa extrasul CF valorează titlu de proprietate şi cu ea mergeţi la primărie pentru a vă declara proprietatea (este posibil să vă solicite şi o copie după partaj, dar nu e sigur că vor face excesul ăsta de zel).
Sper că am fost clară, deci, doar la Primărie va trebuie să mai mergeţi, după ce aveţi extrasul CF corectat.