Buna ziua.
Daca vi se cere de un avocat al partii potrivnice sa platiti pe langa onorariu fix si un onorariu de succes cu toate ca nu s/a mai ajuns in instanta, ce faceti?
Spre stiinta dvs.
1. Instantele de judecata, la capitolul cheltuieli de judecata, au taiat puternic onorariile avocatilor (cand au vazut discrepante severe), nu o data. Si au apreciat ca pt munca depusa cheltuielile acestea nu sunt justificate.
2. Daca partea "potrivnica" mai este si persoana juridica, institutie, cu jurist in schema, institutie care insa angajeaza avocat, direct la Curtea de Conturi m-asi opri si totodata as aduce la cunostinta judecatorului acest lucru si as face opozitie la plata cheltuielilor de judecata care includ onorariul avocatului .Nu ca contractul cu avocatul nu este legal ci pt ca acel jurist nu mai are ce cauta in munca.Mai exact, suma este imputabila celui care ca director semneaza un astfel de contract (exceptie face situatia in care institutia se judeca chiar cu juristul)
Inocentia
Onorariul avocatial se negociaza, inclusiv onorariul de succes.
Daca in contractul de asistenta juridica s-a prevazut si un onorariu de succes si daca avocatul a obtinut, chiar si fara a ajunge in instanta, ceea ce dorea clientul sau, atunci este indreptatit sa primeasca acest onorariu.
Avocatul poate percepe onorarii numai de la clientul sau ori de la un mandatar al acestuia(Art. 136 din Statut)