avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua! Am fost trecuta pe certificatul de mostenitor ca unic mostenitor pentru un bun fix in urma cu un an. Astfel am considerat noi, familia impreuna cu notarul, ca este calea cea mai simpla pentru ca acest bun sa intre in posesia fiului meu cand va deveni major.
La acel moment din lipsa de timp, a fost omis din masa succesorala fondul de pensie privata (al defunctului) motiv pentru care am revenit la notar luna aceasta. Am solicitat un alt certificat de mostenitor, in care masa succesorala sa fie acest fond de pensie privata ( Pilon II) iar mostenitorii, parintii mei. Notarul mi-a raspuns ca legea nu ii permite sa imi elibereze decat un certificat suplimentar. Am fost trecuta (formal ) ca mostenitor pentru ca asa prevede legea. Apoi am depus actele pentru calculul fondului de pensie privata, necesar pentru succesiune, si acolo am fost instiintata ca nu voi primi acest fond in lei , se va face un transfer de unitati de fond in contul meu , deoarece in calitate de mostenitor si totodata de participant la un fond de pensii privat, aceasta este procedura legala. Sunt participant din 2008 la pensie privata, aveam 40 de ani nu eram in categoria "pana in 35 ani" cand as fi fost obligata .
Consider ca este un abuz. Notarul nu poate face alt certificat din cauza legii...iar agentul de la Allianz Tiriac nu imi poate da acel fond in lei ( pentru parintii mei ) pentru ca incalca legea data de o Comisie de Supraveghere a pensiilor private.

Intrebarea mea este: Care este procedura sa obtinem acest fond de pensie privata in lei?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: nicoletadumitru , utilizator 13:37, 24 August 2016
sunteti trecuta in certificat mostenitoarea cui? Cine este defunctul?
La o prima citire, notarul are dreptate si este foarte posibil ca dvs. sunteti intr-o eroare de intelegere. Precizati un pic, cine a fost defunctul (prin raportare la succesibilii sai), cine au fost toti succesibilii (ca ati ramas doar dvs. s-a inteles), pe numele si in favoarea cui s-a constituit fondul si ce treaba au parintii dvs. cu acest fond de pensii?
Intr-adevar, notarul poate face doar un supliment de certificat mostenitor,trebuie sa vedeti regulamentul Comisiei de Supraveghere a pensiilor private si contractul incheiat de cujus cu fondul de pensii private
Sunt intr-o eroare de intelegere cu siguranta! Acesta este si motivul pentru care va rog sa ma ajutati cu cateva explicatii. Imi cer scuze ca nu am precizat ca defunctul a fost fratele meu. Parintii mei sunt in viata dupa cum am precizat, deci sunt si ei mostenitori.

Ca mostenitori dorim sa obtinem acest fond de pensie privata in lei, nu in unitati de fond.

Dorim ca acest cont detinut de fratele meu sa fie stins, prin plata in lei a fondului cumulat.

Spuneam ca Administratorul de pensii private " Allianz Tiriac" se opune sa faca plata in lei. Acesta doreste sa stinga contul prin transferul activului de pensie al fratelui, in contul meu, motivand ca exista Norma 7/2015 a pensiilor private care interzice plata in lei daca mostenitorul detine pensie privata, cum este in cazul meu.

Am precizat mai sus de ce am ales sa fiu unicul mostenitor. Acum daca tin seama de aceasta lege este evident ca am procedat gresit insa este o dovada ca nu am fost informata de existenta ei.

Consider ca Administratorul Alliianz Tiriac procedeaza abuziv din urmatoarele motive:

1. Pensia mea privata nu a avut si nu ar trebui sa aiba nicio legatura cu contul fratelui meu.

2.Mostenirea prin definitie este un bun fix sau mobil dobandit prin succesiune. Bunul mobil este folosit de cele mai multe ori pentru pomeni si alte lucruri legate de evenimentul tragic.
De exemplu: Daca defunctul are o datorie la banca se foloseste bunul mostenit. Eu nu pot proceda astfel pentru ca voi detine unitati.

Doresc sa transmit ideea ca legea pensiilor priivate este complet eronata, defineste mostenirea ca un bun dobandit abia dupa varsta de pensionare , in cazul meu dupa 15 ani. Probabilitatea ca eu sa fiu in viata si sa intru in posesia acestei mosteniri este foarte mica. Nu este acesta un abuz?

3. Nu am fost informata ca au aceste legi interioare. Primesc anual prin posta o situatie cu fondul de pensie cumulat si in aceasta nu s-a specificat nimic in legatura cu legil si conditiile de mostenire in caz de deces.

Astept raspunsul dvs . la intrebarea: Cum sa procedez sa obtin fondul in lei, pe cale amiabila?

Va multumesc.
nicoletadumitru a scris:

Parintii mei sunt in viata dupa cum am precizat, deci sunt si ei mostenitori.
...
Am precizat mai sus de ce am ales sa fiu unicul mostenitor.
...
2.Mostenirea prin definitie este un bun fix sau mobil dobandit prin succesiune.
...
Doresc sa transmit ideea ca legea pensiilor priivate este complet eronata, defineste mostenirea ca un bun dobandit abia dupa varsta de pensionare , in cazul meu dupa 15 ani.

Alegerea este intre A FI sau a NU FI ... mostenitor. (nu intre un bun sau altul din cuprinsul mostenirii).

Pentru a fi mostenitor, nu-i destul sa fii in viata, nu-i destul sa fii ruda in grad succesibil cu defunctul, mai trebuie si sa VREI sa fii mostenitor.

De aceea exista termenul de un an de optiune succesorala. Pentru a gandi si a decide daca dorim sau nu dorim sa fim mostenitorul celui despre a carui mostenire este vorba si la a carui mostenire suntem ...chemati. (legea ne cheama, datorita legaturii de rudenie cu defunctul, dar alegerea ne apartine. Nimeni nu este obligat sa accepte o mostenire care i se cuvine).

Odata ce am ales sa nu fim (cazul parintilor dvs. care se pare ca au renuntat la mostenirea fiului lor, pentru a fi dvs. - sora defunctului - unica mostenitoare) nu ne mai putem razgandi. (exista si exceptii, dar nu e cazul in speta).

Iata de ce e bine sa stim ce vrem. (In practica, eu am o vorba: Faceti ce vreti! Dar stiti ce faceti? Dati-mi voie sa va explic ... efectele a ceea ce doriti sa faceti si pe urma imi spuneti dvs. daca mai doriti ...ori daca doriti sa cautam alta varianta).

Mostenirea este definita ca transmiterea PATRIMONIULUI unei persoane fizice decedate... (a patrimoniul, privit ca universalitate, nu a ...camasii din sertarul cutare).

Se pare că dvs. nu ati vazut padurea (patrimoniul defunctului/mostenirea) din pricina copacului (bunul zis fix, care va interesa intai de toate).

Or, daca ati luat copacul, ati luat toata padurea. Notarul nu are ce sa faca. El poate sa emita certificate suplimentare pentru fiecare ... copac (bun) pe care il veti mai descoperi dvs. ca facand parte din padure (mostenire). Nu poate stabili calitatea de mostenitor a altor persoane, in raport cu alte bunuri.

Explicatiile de genul: am aflat dupa acea cum ne-ar fi fost mai bine, nu prea tin. Mai ales ca nu v-a impiedicat nimic sa aflati de la un avocat ...cum v-ar fi fost mai bine. Notarul redacteaza/autentifica actele ce i se cer, dar nu este in slujba ...mai binelui niciuneia din parti.

In ce priveste Norma 7, ea nu este a asiguratorului, ci a autoritatii de supraveghere...
O fi buna, o fi rea, discutia e mai lunga decat cafeaua mea de dimineata...
Ultima modificare: Miercuri, 24 August 2016
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Bună ziua! va rog sa- mi spuneți care sunt actele și procedura ... mioara2755 mioara2755 Bună ziua! Va rog sa- mi spuneți care sunt actele și procedura pentru returnarea sumelor acumulate la Fondul 2 de Pensii,returnare ce i se cuvine sotiei ... (vezi toată discuția)
Succesiune pensie privata sandughidiu sandughidiu Buna ziua. Am intampinat o problema cu succesiunea pentru un fond de pensii privat. Pensia apartinea soacrei mele si dupa decesul ei am facut succesiunea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am intampinat o problema cu succesiunea pentru un ... Gabriela C. Gabriela C. Buna ziua. Am intampinat o problema cu succesiunea pentru un fond de pensii privat. Pensia apartinea soacrei mele si dupa decesul ei am facut succesiunea ... (vezi toată discuția)