avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Contestatie decizie anaf
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Contestatie decizie anaf

Intreprind.familiala, atinge pragul de 220000 lei in anul 2012,ptr a deveni platitor de tva.Nu stie, nu se inregistreaza si nici nu primeste notificare ptr inregistrare ca platitor de tva din oficiu.Obiectul de activitate livrare de cereale(supuse masurilor de simplificare).Emite din anul 2012 facturi de venituri fara TVA, pana in anul 2016, cand in urma unei inspectii fiscale,prin Decizia de impunere i se stabileste suplimentar TVA care ar fi trebuit colectat de la Beneficiari.Daca aceasta Intrep.Individ nu a colectat TVA de la beneficiari, de ce i se impune sa plateasca acest TVA ?Este corecta decizia organelor de control?Multumesc ptr raspuns.
Cel mai recent răspuns: StilmarConfectii , utilizator 20:28, 18 August 2016
tinand cont de urmatoarele prevederi din codul fiscal:
ART. 152 alin. (1) Persoana impozabilă stabilită în România conform art. 125^1 alin. (2) lit. a), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 65.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxă, denumită în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevăzute la art. 126 alin.(1), cu excepţia livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
ART. 152 alin. (6) Persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire şi a cărei cifră de afaceri, prevăzută la alin. (2), este mai mare sau egală cu plafonul de scutire prevăzut la alin. (1) trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 153, în termen de 10 zile de la data atingerii ori depăşirii plafonului. Data atingerii sau depăşirii plafonului se consideră a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins ori depăşit. Regimul special de scutire se aplică până la data înregistrării în scopuri de TVA, conform art. 153. Dacă persoana impozabilă respectivă nu solicită sau solicită înregistrarea cu întârziere, organele fiscale competente au dreptul să stabilească obligaţii privind taxa de plată şi accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit să fie înregistrată în scopuri de taxă conform art. 153.
ART. 150 alin. (1) Persoana obligată la plata taxei pe valoarea adăugată, dacă aceasta este datorată în conformitate cu prevederile prezentului titlu, este persoana impozabilă care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii, cu excepţia cazurilor pentru care beneficiarul este obligat la plata taxei conform alin. (2) - (6) şi art. 160. Norme metodologice

Consider ca este intemeiata decizia organelor de control de a stabili suplimentar tva, doar in cazul in care obiectul vanzarii nu se incadreaza in cerintele enuntate in art. 160 CF 571/2003
Ultima modificare: Joi, 18 August 2016
Bratescu Madalina Elena, Contabil
articolele citate mai sus apartin LEGE 571Legea 571/2003 coroborată cu HG 44/2004 privind CODUL FISCAL CU NORMELE METODOLOGICE DE APLICARE
In situatia in care facturile emise de Dvs. aveau ca obiect
- livrarea de cereale și plante tehnice menționate mentionate in art.160 alin2 lit. c
- erau emise catre beneficiari înregistraţi în scopuri de TVA
trebuia sa emiteti facturi cu mentiunea "taxare inversa", fara sa înscriti taxa colectată aferentă.
Daca obiectul impunerii au fost facturile de vanzare de cereale mentionate in art 160 alin2 lit.c si Dvs nu ati aplicat taxarrea inversa prevăzuta de lege, organele de inspecţie fiscală vor dispune măsuri pentru obligarea furnizorilor/prestatorilor şi a beneficiarilor la corectarea operaţiunilor şi aplicarea taxării inverse . În cadrul inspecţiei fiscale la beneficiarii operaţiunilor, organele de inspecţie fiscală vor avea în vedere că beneficiarul avea obligaţia să colecteze TVA la momentul exigibilităţii operaţiunii, concomitent cu exercitarea dreptului de deducere. În cazul în care în cadrul inspecţiei fiscale la beneficiarii operaţiunilor, organele de inspecţie fiscală stabilesc că beneficiarul nu a colectat TVA la momentul exigibilităţii operaţiunii, concomitent cu exercitarea dreptului de deducere, obligând beneficiarul la plata acestei sume în baza actului administrativ emis de autoritatea fiscală competentă, furnizorii pot emite facturi de corecţie cu semnul minus conform art. 159 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal în vederea regularizării taxei şi restituirii acesteia către beneficiari. Facturile de corecţie cu semnul minus emise de către furnizor nu se evidenţiază în decontul de taxă al beneficiarului.
Prestatorul ,respectiv Intreprinderea Individuala, a emis facturi de livrare cereale fara a inscrie TVA aferent,dar a adaugat pe factura mentiunea TAXARE INVERSA( asa a auzit ca este corect).Deci pe factura nu s-a mentionat TVA!!!Astept un raspuns.Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reguli noi de facturare forsi68 forsi68 Am citit azi un articol aici pe avocatnet.ro despre regulile noi de facturare si la ce trebuie sa apara pe factura.Nu inteleg ceva , Scrie acolo , citez ... (vezi toată discuția)
Inregistrare factura din februarie denisa2011 denisa2011 Buna ziua, in luna aprilie mi-a sosit din Danemark o factura din feb 2013; cum ma sfatuiti sa fac? O introduc in luna martie 2013 si fac rectificativa la ... (vezi toată discuția)
Tva la cereale mery52 mery52 Buna seara, Am o societate cu domeniul de activitate ''Transporturi rutiere si de marfuri'', pana acum am transportat cu masinile mele agregate (balast, ... (vezi toată discuția)