avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Utilizare user diferit pentru logare
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Utilizare user diferit pentru logare

Buna,

Seful meu ma pune sa ma loghez cu userul altui coleg in loc sa ceara rezolvarea problemelor cu userul meu la echipa de IT. Este legal sa folosesc un alt user decat al meu (userul ofera acces la diferite aplicatii, inclusiv contul de e-mail de serviciu al colegei)?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cristian Driga , Avocat 06:57, 19 August 2016
1. Intrebare: Seful are puterea legala sa faca lucrul asta conform fisei postului lui? El decide si/sau detine/stabileste accesul si parolele tuturor? Daca nu, e ilegal ceeace face el.

2. Are firma regulament intern care prevedere faptul ca emailul de serviciu nu poate fi utilizat in scopuri personale si/sau ca poate fi accesat/citit/supravegheat de firma? ...daca da si ati semnat toti un astfel de regulament ai o parte de acoperire, in sensul in care nu poti fi acuzat de colega de violarea secretului corespondentei. Doar de firma mai tarziu daca se strica relatiile (am vazut cazuri), in situatia in care nu poti proba ca ti s-a ordonat sa intri in aplicatiile si contul respectiv.

3. Daca ordinul primit e scris (prin email spre exemplu) atunci ai o alta parte de acoperire. Daca nu, ai putea, candid si nevinovat sa ii confirmi tu intr-un email sefului ca ai executat sarcina transmisa verbal de pe contul colegei.

Evident ca poate sa nu fie suficient daca la un moment dat ti se taie accesul la mailul tau si firma te acuza de acces fara drept si ar fi recomandat sa poti proba si prin alte mijloace ca ti s-a ordonat (ex. Foto ecran la acel email de confirmare, sau print de mail cu full-headers sau BCC catre un cont personal la un astfel de mail in care raspunzi/confirmi, evident daca nu incalci alte regulamente prin asta. Atentie mare la ce reguli interne incalci cu aceasta ocazie).

Cele de mai sus sunt cu DACA, evident. Cel mai important aspect este sa poti dovedi ca ti s-a ordonat de catre un superior. Poate fi legal totul. Ramane sa te protejezi si tu.

Cateva idei mai vechi gasesti aici: [ link extern ] .

Dificultatea cea mai mare este in cazul incare esti acuzat, sa fortezi firma in cadrul procesului sa puna la dispozitie comunicatiile interne din care se vede ca nu esti vinovat.
Ultima modificare: Vineri, 19 August 2016
Cristian Driga, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctionarea divulgarii parolei adresei de email a firmei persoanelor neautorizate cyan cyan O persoana din cadrul companiei a divulgat parola emailului oficial al firmei unui fost angajat care avea acces la acest email. Dupa plecarea angajatului ... (vezi toată discuția)
Drepturile angajatorilor asupra emailurilor angajatilor nemona2011 nemona2011 Buna. As avea si eu o intrebare. Am lucrat pana ieri (inclusiv) la o multinationala; mi-am dat demisia la zi ieri (fara preaviz), iar demisia intra in vigoare ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu si violarea corespondentei ContSters241137 ContSters241137 Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea: acum 6 luni sefa mea a fost deranjata de faptul ca pe perioada concediului ei, eu mi-am neglijat sarcinile de ... (vezi toată discuția)