Am sa incerc sa povestesc cat mai in detaliat experienta pe care o am momentan la locul de munca si as dori un raspuns cat mai profesionist din partea dumneavoastra cu referire la legile codului muncii deoarece nu mi se pare corect acest tratament din partea angajatorului.
Lucrez pe ture noapte, respectiv 15-11.30-17.00-13.30, programul este anuntat angajatilor saptamanal printr-un mail din partea managerului. Fiind o companie care nu prea tine cont de sarbatorile legale am fost pus sa muncesc saptamana aceasta de Sfanta Maria dar nu m-am prezentat anuntandu-mi managerul ca nu pot veni din cauza unor probleme de sanatate. Vazand acest mesaj ma obligat sa-i dau datele concediului medical printr-un sms in aceeasi zi fiind constient ca nu aveam cum find o sarbatoare legala si nimeni nu lucra, ultimul mesaj primind-ul luni la ora 8 seara.
Programul meu pe saptamana aceasta in mod normal era de luni pana sambata de la 17-13.30 dar astazi managerul ma anuntat ca din cauza unor probleme de sanatate altui coleg ziua de duminica nu mai este acoperita si avand in vedere ca nu am venit luni ma va pune pe mine si duminica de la ora 16 pana la 01.00 oferindu-mi doar ziua de luni libera.
Acum as dori sa va intreb apeland la profesionalismul dumneavoastra daca decizia lui este corecta din punct de vedere legal, deoarece dupa parerea mea ar fi trebuit sa am doua zilele libere consecutiv ne mai luand in calcul ziua de luni cand nu am venit fiind oricum sarbatoare legala.
Va multumesc pentru timpul acordat si astept un raspuns din partea dumneavoastra.
Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Potrivit art. 260 alin.(1) lit. j C.mun., constituie contraventie nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei de catre ITM.
Asadar, nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.