Cetăţean X moşteneşte prin testament o suprafaţă de pământ, în mod egal, împreună cu mama dânsei. Mama dânsei decedează şi jumătatea acesteia revine soţului supravieţuitor, în speţă tatăl cetăţenei X.
Nu se deschide succesiune, dar se întocmeşte titlu de proprietate după decesul mamei, în care este trecută cetăţeana X şi mama decedată.
După câteva decenii, fratele cetăţenei X, cu rea intenţie, susţine cu tărie că declară în monitorul oficial că actele s-au pierdut. Cică au ars în sobă, le-a furat Zâna Măseluţă, a fugit Neghiniţă cu ele. Susţine că i s-au eliberat duplicate.
Întrebări:
1. Ce riscă d.p.d.v legal/ penal fratele cetăţenei X? Precizez că este recidivist.
2. Dacă s-au eliberat duplicate, nu trebuia cetăţeana X înştiinţată de justiţie cu privire la eliberare duplicatelor?
3. Dacă fratele recidivist, cu rea intenţie, lezează dreptul cetăţenei X ameninţând că îi "fură" dreptul de proprietate, la cine şi unde trebuie să ceară ajutor d.p.d.v legal?
Mulţumesc, aştept răspunsuri că-i de şagă şi timpul trece.
Nu putea fi eliberate deplicate decat dupa ce se urma procedura de anulare a celor originale.
Eliberarea unor duplicate nu este supusa publicitatii.
Duplicatele nu pot atesta mai mult decat ceea ce contineau originalele.
Cum ar putea sa ii "fure" dreptul de proprietate?
Omul susţine ferm că, prin anularea actelor, îi dizolvă dreptul de proprietate a cetăţenei X. Cică deja a făcut asta. Ori merge la intimidare prin rea voinţă..
Mă repet: dacă pe un act sunt doi proprietari, unul decedat, celălat în viaţă, se poate ca o terţă persoană să declare vrute şi nevrute ca să lezeze un drept, astfel scoţând duplicate de pe actele originale, în defavoarea proprietarului în viaţă, iar acesta din urmă să nu primească niciun fel de înştiinţare de la autoritatea emitentă?????
El nu anuleaza un drept ci numai niste documente.
Dreptul nu il poate lua prin anularea actelor in vederea eliberarii unor duplicate.
Cel care considera ca ii poate fi lezat dreptul de proprietate se poate adresa instantei de judecata.
Poate, intre timp, sa verifice la Unitatea Administrativ Teritoriala pe raza careia se afla imobilul care este statutul acelui imobil.
O lamurire: cetateana X cati frati are?Mostenirea dupa mama dansei se imparte 1/4 tatalui si 3/4 mostenitorilor, deci nu numai cetatenei X. Faceti succesiunea dupa mama (si dupa tata, daca a decedat) si intabulati-va mostenirea.Asa nu veti mai avea griji
Nu conteaza cati frati are. Cetateana X are jmatate din teren pe numele dansei. Cealalta jmatate se va imparti conform legii, dar problema e ca fratele cetatenei X ameninta ca ii dizolva drepturile.
Titlu proprietate
bella_y
Buna ziua! Va scriu si eu cu o problema.Mama mea este mostenitoarea unui teren impreuna cu un nepot pe un titlu de proprietate lasat de bunica mea adica mama ... (vezi toată discuția)