avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept lezat și retrocedare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept lezat și retrocedare

În anul 1974, cetăţeana X şi Y, mamă şi fiică, moştenesc de la un bunic, care nu avea descendenţi, pământul acestuia sub forma unui testament. Bunicul decedează, iar acestea îşi intră în drepturi.
Cetăţeana Y (fiica) avea vârsta de 16 ani în momentul redactării testamentului (1974).
Între anii 1978 - 1980, statul român demolează casa şi preia pământul pentru a construi blocuri.
Cetăţeana Y (fiica) era în altă localitate, pentru studii.
Primăria le trimit acestora invitaţii pentru a-şi ridica despăgubirea oferită de Statul român. Invitaţiile fiicei sunt preluate de cetăţeanul Z (tatăl cetăţenei Y), iar acesta NU i le predă cetăţenei Y, ascunzându-i cu rea intenţie cele trei invitaţii timp de 20 ani.
Cetăţeanul Z, împreună cu cetăţeana X, se duc la Primărie să ridice despăgubirile aferente, iar cetăţeanul Z (tatăl) semnează în locul cetăţenei Y (fiica).
Cetăţeana Y NU a ştiut de existenţa acestor invitaţii şi era majoră la data respectivă ( avea vârsta de 20 - 22 ani).
Reprezenantul primăriei a dat, practic, suma de bani pe ochi frumoşi, pe motiv că se cunoşteau şi nu ar exista vreo problemă.
În registrul de la vremea respectivă există semnătura cetăţeanului Z ( tatăl) acolo unde trebuia să fie semnătura fiicei.

Întrebări:
Cum îşi poate revendica dreptul lezat cetăţeana Y?
Este posibilă o acțiune de retrocedare din partea cetățenei Y?

Intentează un proces de judecată Primăriei?
Cel mai recent răspuns: ClaudePH , utilizator 14:24, 28 Iunie 2017
speta dvs parca ar fi de examn la drept... banuiesc ca nu va asteptati la un raspuns cu A,B,etc...
cetateana dvs are un drept de creanta asupra tatalui si/ sau mostenitorilor si il poate recupera prin instanta.
Într-adevăr, știu că este dificilă speța mea, dar nu imposibilă.

Prin instanță...cum?
Cetățeana mea poate intenta un proces împotriva Primăriei? Până la urmă instituția statului poartă o mare parte din vină.

Ipotetic, aș putea solicita dreptul de proprietate asupra a jumătate din București. Primăria Generală a Capitalei îmi acordă acest drept? Nu cred. Cam așa e și aici, numai că Primăria din speța mea a acordat drepturi bănești și imobiliare unui terț..

Practic, altcineva a semnat în locul cetățenei mele. Ce e ăsta? Fals în acte? Uz de fals? Complicitate la fals a instituției statului?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Semnãturã pe ochi frumoºi !! ClaudePH ClaudePH În anul 1974, cetăţeana X şi Y, mamă şi fiică, moştenesc de la un bunic, care nu avea descendenţi, pământul acestuia sub forma unui testament. ... (vezi toată discuția)
Falsi proprietari leusan leusan Speta; X proprietar decedeaza in 1969.Nu are mostenitori .Ramane o casa si teren aferent.cca 100 mp ,casa +teren.Dupa 3 ani un reprezentant al primariei Y ... (vezi toată discuția)
Speta interesanta tosonel tosonel Va propun urmatoarea speta: Doi soti, inainte de anii 40 cumpara o mosie formata din 110 ha teren arabil si 15 ha padure. Cei doi soti au impreuna din ... (vezi toată discuția)