avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... duplicat al unui titlu de proprietate care nu a fost ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

duplicat al unui titlu de proprietate care nu a fost pierdut

Buna seara,
sunt functionar la o primarie. M-am confruntat cu o situatie neobisnuita si nu stiu ce sa fac dpdv legal.
A venit la primarie o persoana sa ii eliberez o adeverinta precum ca i-a fost eliberat titlul de proprietate unui autor pentru a-i servi la eliberarea unui duplicat de catre Oficiul de Cadastru.
De asemenea avea la dansul si copia Monitorului Oficial in care a fost declarat pierdut titlul de prorpietate.
Dupa o saptamana vine o alta persoana cu titlul de proprietate in original.Autorul si mostenitorul din titlul de proprietate sunt decedati.
cel care a venit sa ii eliberez adeverinta sustine ca matusa dansului care are titlul in original l-ar fi furat de la tatal dansului.
Eu cand am vazut titlul de proprietate in original am transmis adresa la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara si le-am adus la cunostinta existenta titlului de proprietate in original.
Ulterior am primit telefon prin care mi se reprosa ca nu am nici o baza legala sa impiedic eliberarea duplicatului de pe titlul de proprietate.
Eu consider ca nu ar tb sa existe un titlul in original si un alt duplicat chiar daca mostenitorii nu se inteleg intre ei.
Cred ca cel mai corect ar fi sa isi rezolve problema amiabil sau prin intermediul instantelor judecatoresti.
vroiam totusi un sfat de la dumneavoastra cu privire la aceasta problema.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 23:07, 4 Mai 2011
n-aveti nici o competenta. nu dvs ati emis TP-ul, ci OCPI. daca vor duplicat, sa-l ceara de-acolo...primaria nu are ce adeverinta sa elibereze. :)
i-am eliberat o adeverinta precum ca in baza legilor de fond funciar i s-a reconstituit autorului cu mostenitorul suprafata de .. ha si i s-a eliberat titlul de proprietate nr. din .
I-am eliberat aceasta adeverinta pentru a-i servi la ocpi pentru eliberarea unui duplicat.
dar dupa o saptamana am vazut titlul de proprietate in original.
Poate exista un original si un duplicat al aceluiasi titlu.
OCPi in baza adeverintei eliberate de mine ii elibereaza un duplicat al titlului
OCPI-ul elibereaza duplicat in baza declaratiei data la Monitorul Oficial, nu in baza adeverintei eliberate de primarie. Cu atat mai mult cu cat acea declaratie este data in baza art. 292 Cod penal, asa ca, inc el mai rau caz, o pateste cel care a declarat titlul pierdut desi el exista, nu dvs. Primaria nu greseste cu nimic eliberand o adeverinta din care rezulta un adevar: ca lui X i s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru atatea hectare si i s-a eliberat titlul de proprietate nr cutare. Cel care a solicitat adeverinta a specificat ca ii este necesara la eliberarea unui duplicat...problema lui (putea sa spuna ca ii este necesara si la Biserica:))). Raspunde cel care a facut falsul in declaratii, nu primaria.
Dar eu deocamdata am solicitat sistarea procedurii la OCPi.
sa inteleg ca nu am procedat corect?
Dvs. nu aveti competenta legala sa faceti asa ceva. Este raspunderea personala a celui care a declarat titlul pierdut, desi el exista "prin vecini". Puteti, eventual, sesiza Prefectura... Oricum, OCPI-ul n-o sa-i elibereze un duplicat pana nu prezinta un certificat de mostenitor, ceva, care sa-i dovedeasca calitatea de a cere eliberarea acelui act. Daca prin folosirea acelui duplicat va aduce prejudicii altor persoane indreptatite, acestea pot face plangere penala pentru fals in declaratii si anularea duplicatului, dar asta e treaba lor, nu a dvs.
Daca doriti neaparat, ii puteti spune cetateanului care detine originalul ca al lui cumatru umbla sa ii faca o bucurie:(, dar mai departe, este treaba lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa cumpar un teren extravilan dar, proprietaru terenului a perdut titlu de proprietate . parlac parlac Am un teren extravilan ,un vecin cu terenu meu vrea sa vanda bucata lui de teren .Vreau sal cumpar eu ,dar problema este ca el a pierdut titlu de proprietate ... (vezi toată discuția)
Titlul de proprietate teren, disparut pascu tavi pascu tavi Tatal meu a fost re[mproprietarit cu 2,34 ha, cu titlu de proprietate. Terenul l-a dat in arenda la o societate agricola, dar cred ca a comis si gresala de a ... (vezi toată discuția)
Pierdere titlu de proprietate Ang21 Ang21 Salut! Imi poate spune cineva ce ar trebui sa fac pentru a dobandi un duplicat al unui titlu de proprietate, in cazul pierderii originalului?:( (vezi toată discuția)