avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietate comuna - proprietate individuala ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietate comuna - proprietate individuala ?

Va salut si va prezint urmatoarea speta.

Este vorba despre un imobil cu mai multe apartamente. Acest imobil este, in fapt, compus din doua corpuri de cladire, separate intre ele (unul "la strada" si celalalt "in curte").

In corpul de cladire "din curte", datorita planului de constructie, apartamentul de la ultimul etaj ocupa intregul etaj, iar podul acestui corp de cladire se afla in intregime deasupra acestui apartament (inclusiv intrarea in pod se poate face doar din apartamentul respectiv).

Din aceasta situatie de fapt s-a nascut in mod firesc intrebarea, pentru proprietarul apartamentului de sub pod, daca exista vreo posibilitate sa-si extinda apartamentul prin mansardarea podului.

Acest pod reprezinta, in momentul de fata, proprietate comuna indiviza. Din punct de vedere al proprietatii, coproprietarii ar fi de acord sa cedeze cota lor parte din acest pod, in schimbul cotei parti pe care proprietarul o are in podul celuilalt corp de cladire.

Intrebarea este in ce masura exista posibilitatea transformarii, in acest mod, a unei cote parte din proprietatea comuna, in proprietate individuala, in urma unui contract de schimb, si a unei parti comune din imobil, respectiv pod, in proprietate individuala care prin reapartamentare sa fie adaugata in calitate de mansarda apartamentului de sub ea ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:11, 21 August 2009
Spatiile comune din blocurile de locuimte se mai puteau vinde inainte de aparitia legii230/2007. Aceasta lege reglementeaza astfel acest aspect:
Art. 39. - Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune.


E posibil ca in situatia cand toti proprietarii ar fi de acord cu vanzarea si mansardarea, sa se faca cu specialisti de la cadastru modi9ficarea tuturor actelor de proprietate ale apartamentelor din acest imobil . Asta pentru ca se modifica , prin aparitia a unca unei proprietati individuale , toate cotele indivize din bloc. E foarte dificil dar nu imposibil.

De aceea eu vad mult mai usor rezolvbila aceasta problema prin incheierea unui contract de concesiune pe 49 de ani. Proprietarul de la ultimul nivel va plati o suma lunara sau anuala la asociatie pe baza acestui contract. In acest contract se pot introduce clauze care sa permita mansardarea dupa realizarea proiectului si obtinerea autorizatiilor legale. Se poate stabili accesul la utilitati sau nu , etc. Se poate prevedea ca partile sa modifice contractul prin acte aditionale, axexe, etc., daca va fi nevoie pentru realizarea in final a ceea ce se doreste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce inseamna diviziune si ce se intelege prin partile comune? Vladmih Vladmih Buna ziua, Locuiesc intr-un imobil care este compus din doua corpuri, A si B situate unul langa celalalt in forma de L. Corpul A este compus din ... (vezi toată discuția)
Acoperis impexrom impexrom Ma poate ajuta cineva? Locuiesc intr-un imobil cumparat prin legea 112,format din 10 apartamente,6 in corp A cu 4 scari,an constructie 1936 si 5 apartamente ... (vezi toată discuția)
Vanzare pivnite + pod ContSters22096 ContSters22096 imobil cu 1 etaj. X este proprietar al parterului. Y detine proprietatea pentru etajul 1 al aceluiasi imobil (casa). atat X, cat si Y detin in proprietate ... (vezi toată discuția)