Spatiile comune din blocurile de locuimte se mai puteau vinde inainte de aparitia legii230/2007. Aceasta lege reglementeaza astfel acest aspect:
Art. 39. - Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune.
E posibil ca in situatia cand toti proprietarii ar fi de acord cu vanzarea si mansardarea, sa se faca cu specialisti de la cadastru modi9ficarea tuturor actelor de proprietate ale apartamentelor din acest imobil . Asta pentru ca se modifica , prin aparitia a unca unei proprietati individuale , toate cotele indivize din bloc. E foarte dificil dar nu imposibil.
De aceea eu vad mult mai usor rezolvbila aceasta problema prin incheierea unui contract de concesiune pe 49 de ani. Proprietarul de la ultimul nivel va plati o suma lunara sau anuala la asociatie pe baza acestui contract. In acest contract se pot introduce clauze care sa permita mansardarea dupa realizarea proiectului si obtinerea autorizatiilor legale. Se poate stabili accesul la utilitati sau nu , etc. Se poate prevedea ca partile sa modifice contractul prin acte aditionale, axexe, etc., daca va fi nevoie pentru realizarea in final a ceea ce se doreste.