avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Infractiunea de Fals
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Infractiunea de Fals

As dori sa stiu care este echivalenta in vechiul cod penal a faptei de fals in inscrisuri sub semnatura privata infaptuita prin prezentarea necorespunzatoare a adevarului la intocmirea documentului?

Am primit o ordonanta de clasare a acestei fapte pe motiv ca fapta a fost savarsita inainte de intrarea in vigoare a noului cod penal, iar in vechiul cod penal fapta de fals mentionata se refera doar la contrafacerea scrierii sau alterarea documentului si nu la intocmirea acestuia cu prezentarea necorespunzatoare a adevarului.

Sa inteleg ca faptuitorul scapa de raspunderea penala sau a fost incadrat special pentru a scapa de raspundere ?
Ultima modificare: Vineri, 19 August 2016
victorm86, utilizator
Cel mai recent răspuns: Daniela Gratiela , Alte profesii 22:51, 19 August 2016
Vechiul Cod penal - Art. 290 Falsul în înscrisuri sub semnătură privată

(1) Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul din modurile arătate în art. 288, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Tentativa se pedepseşte.


Noul Cod penal - Art. 322 Falsul în înscrisuri sub semnătură privată

(1) Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul dintre modurile prevăzute în art. 320 sau art. 321, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Tentativa se pedepseşte.


Puteți face plângere împotriva soluţiilor de clasare ori de renunţare la urmărire penală, conform art. 339 Cod proc. pen.. Prevederile aliniatului (4) din art. 339 Cod proc pen.,:
,,În cazul soluţiilor de clasare ori de renunţare la urmărire, plângerea se face în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus soluţia.''

Pentru reușită vă recomand să consultați un avocat. Totuși vă pun la dispoziție și un model:


Domnule/Doamna Prim-procuror,

Subsemnatul/subsemnata … (nume, prenume, CNP, domiciliu/reședință), în calitate de … în dosarul penal cu nr. … al … (indicarea parchetului care instrumentează cauza), în termen legal , formulez prezenta

PLÂNGERE ÎMPOTRIVA SOLUȚIEI DE CLASARE/SOLUȚIEI DE RENUNŢARE LA URMĂRIRE PENALĂ

În fapt, prin ordonanţa/rechizitoriul cu nr. … din data de … a … (indicarea parchetului care instrumentează cauza), s-a dispus/s-a dispus, printre altele, în temeiul art. … C. proc. pen. clasarea cauzei.
Sau după caz:
Prin ordonanţa/rechizitoriul cu nr. … din data de … a … (indicarea parchetului care instrumentează cauza), s-a dispus/s-a dispus, printre altele, în temeiul art. … C. proc. pen. renunţarea la urmărire penală în cauza având ca obiect infracţiunea de ... (denumirea), prevăzută de art. ... (textul incriminator).
Consider că soluţia dispusă este nelegală/netemeinică întrucât … (indicarea motivelor)
În drept, îmi întemeiez plângerea pe dispoziţiile art. 339 alin. (1) şi (4) C. proc. pen.
Faţă de motivele enunţate şi de actele doveditoare pe care le anexez prezentei , vă solicit să admiteţi plângerea, să dispuneţi infirmarea desfiinţarea soluţiei de clasare /renunţare la urmărire penală şi să … (se va indica soluţia urmărită de petent).

Data, Semnătura,

Domnului /Doamnei Prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria …


Va doresc succes.

Ultima modificare: Vineri, 19 August 2016
Daniela Gratiela, Alte profesii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urmarire penala ContSters295489 ContSters295489 Buna ziua.Avem un dosar penal deschis pentr fals si uz de fals cu continuitate iar politia a trimis dosarul la parchet iar parchetul a vrut sa claseze ... (vezi toată discuția)
Legea penala mai favorabila art5 codul penal czs czs Buna ziua Doresc un raspuns la urmatorea speta: -pentru fapte petrecute in cursul anului 2011,si aflate inca in stadiul de Cercetare Penala se aplica legea ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa maxima pentru fals sub semnatura privata mariamem mariamem Buna ziua Care este pedeapsa maxima pentru fals sub semnatura privata cu scopul modificarii actului constitutiv al societatii in adunarea aga? Am ridicat ... (vezi toată discuția)