avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... O hotarare a unei A. G. intr-o A. P. poate modifica ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

O hotarare a unei A. G. intr-o A. P. poate modifica sau desfiinta un articol din L. 230/ 2007 , H.G. 1588/ 2007 ?

o astfel de hotarare poate produce efecte la calcularea LISTEI DE PLATA ? Cum se poate cere recalcularea LISTELOR DE PLATA in baza prevederilor legii si nu a hotararii A. G. si pe ce interval din urma ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:46, 22 August 2016
Incercati si intelegeti legislatia. Chiar in prima pagina a legii 230/2007 sunt definite notiunile cu care lucram.
Art. 3. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
c) proprietate comună - toate părţile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă;
d) proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată - cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează în comun tronsoane ori scări sau părţi de construcţie comune tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;

Asadar toate partile si nu scrie nicaieri ca pentru toti proprietarii !
Apoi vedeti ca exista proprietate comuna a tronsonului, a scarii (si a blocurilor), iar aceasta numai in cazul in care nu se poate delimita, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic.
Este evident ca liftul apartine doar unei scari si nu este proprietate comuna pentru scara de alaturi care are sau nu liftul sau tot asa cum magazinele de la parter poate au liftul lor de la subsol la parter sau mezanin, lift pentru marfa, personal sau clienti.
mai trebuie spus ca asociatiile de proprietari gestioneaza si administreaza numai proprietatile comune tuturor proprietarilor din asaciatii. A.P.-urile nu administreaza proprietatile comune a 2 apartamente....pentru ca in caz contrar am ajunge in situatia ABERANTA ca un apartament detinut de 7 mostenitori-deci o proprietate comuna-sa fie administrat de asociatie SAU o societate comerciala cu sediul intr-un condomeniu-in esenta tot o proprietate comuna- sa fie administrata de asociatie.daca intr-o asociatie exista 500 de proprietari , AP-UL administreaza numai proprietatile in care toti cei 500 detin cote- parti indivize.
Ultima modificare: Duminică, 21 August 2016
albuemanoil, utilizator
albuemanoil a scris:
.. AP-UL administreaza numai proprietatile in care toti cei 500 detin cote- parti indivize.

Fals! Nicaieri in legislatie nu se prevede ca asociatia administreaza "numai" proprietatea comuna si nicaieri nu se prevede in legislatie ca "toti" sa detina cote-parti indivize.
La un bloc de 4 scari, de exemplu, poate fin in proprietate comuna (pentru toate 4 scarile), subsolul sau terasa. In acelasi bloc instalatia de apa sau gaz poate fi comuna pe doua scari. Iar liftul este comun doar pe fiecare scara in parte si nu comun celor patru scari din bloc. In interiorul unei scari, la fel, pot exista anumite parti comune, instalatii comune intregii scari ori numai unor grupuri de proprietari persoane fizice sau juridice.
articolul 4 (1) din legea 230 defineste clar scopul infiintarii unei A.P. , si anume , gestionarea si administrarea proprietatii COMUNE ! Sa inteleg ca dupa parerea dvs. intr-o asociatie de 500 proprietari , se poate administra proprietatea comuna numai a 10 proprietari cu scopul de a se obtine venituri care apoi conform l.230 sa se foloseasca la repararea , intretinerea ,etc...a proprietatii comune a celorlalti 490 de proprietari ? adica dupa parerea dvs. proprietatea comuna a celor 10 proprietari poate asigura beneficii celorlalti 490 proprietari fara ca acestia sa fi facut o investitie ? Adica este permisa legal COMUNIZAREA , CONFISCAREA proprietatii comune a celor 10 proprietari in favoarea celorlalti 490 ? A B E R A N T ! V- as ruga insa sa raspundeti intrebarii din titlul temei supuse discutiei ! Si... este bine sa citim CONSTITUTIA (articolele privitoare la PROPRIETATE ) ! Legea 230 , hg 1588 se interpreteaza in raport cu aceste articole !
Ultima modificare: Duminică, 21 August 2016
albuemanoil, utilizator
Intrebare din titlu este fara suport. Intrebati daca:
O hotarare a unei A. G. intr-o A. P. poate modifica sau desfiinta un articol din L. 230/ 2007 , H.G. 1588/ 2007 ?

Sigur ca initial oricine este tentat sa creada ca la dumneavoastra in asociatie s-a intamplat ca adunarea generala sa ia o hotarare contrara legii. Asta da, se poate intampla si se poate contesta in termenele legale s.a.m.d. Dar a crede ca o hotarare a adunarii generale din asociatia dv modifica o lege, e o aberatie. O lege se modifica in Parlament printr-o alta lege. Iar daca as accepta ca asociatia dumneavoastra a modificat legea 230/2007, ar insemna ca toate asociatiile de proprietari din Romania sa cunoasca si sa aplice legea modificata de asociatia dv.
In realitate, asociatai dv nu a modificat nici o lege. Iar motivul intrebarii dumneavoastra posta mai sus, ne arata chiar ca asociatia dumneavoastra respecta legea. Liftul din casa scarii este in proprietatea comuna a proprietarilor de apartamente de pe acea scara si nu este in proprietatea magazinelor de la parterul blocului dumneavoastra.
V-am raspuns la titlu asa cum ati solicitat si sper sa fiti lamurit.

Alte discuții în legătură

Plata intretinere ascensor pentru garaje si spatiu comercial olticris olticris La parterul blocului exista un spatiu comercial avand o cota indiviza conform foii de avere din cartea funciara colectiva. Cheltuiala cu intretinerea lunara a ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu ascensorul bellefille bellefille Buna seara. Proprietarii apartamentelor sau spatiilor cu alta destinatie de la parterul imobilelor sunt obligati la plata cheltuielilor de intretinere si ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli aplicabile apartamentelor de la parter cristinamariav cristinamariav Buna ziua, Am un apartament la parterul uni bloc de 8 etaje unde in prezent nu sta nimeni. Acest bloc are lift si pentru etajele superioare tronson de ... (vezi toată discuția)