avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DEcizia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DEcizia

Buna,ziua .Nasul meu locuieste in Ungaria si acum ar trebui sa primeasca decizia de la casa de pensii.Ce trebuie sa faca daca are si aici carte de munca.Ce are nevoie sa depuna unde trebuie sa incepe.Ce acte trebuie sa preda si unde??,pentru a primi decizia??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:19, 22 August 2009
Fiti mai clar in expunere. .
Nu se intelge care este situatia.
A depus dosar de pensionare in Romania si astepata decizia de pensionare?
Nu a depus nimic si vrea sa depuna dosarul de pensionare?
Este cetatean roman sau ungar?
Dupa cum a spus si colega mea Gratiela sunt necesare mai multe detalii pentru sti ce sa va indrumam.
Domnu traieste in Ungaria si acolo are 19ani de lucru si aici in romania are 23 de ani.si el nu stie ca la ce acte are nevoie ca sa obtina si de aici pensia mai repede.Are o hartie la care e incercuit ca solicitant la pensie si cartea de munca de aici din romania.La ce acte are nevoie pentru a primi decizia??Vrea sa depuna actele acum.Multumesc mult pentru ajutor.
În conformitate cu Ordinul 340 din 4 mai 2001, actele necesare pentru dosarul de pensionare sunt:

-carnetul de muncă (original şi copie);
- carnetul de asigurări sociale (original şi copie); - daca este cazul
- alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau activitatea în serviciu realizată în alte sectoare de activitate;
- livretul militar (original şi copie);
- diploma după studii (original şi copie), sau adeverinţă din care să rezulte durata normală şi perioada studiilor, precum şi certificarea absolvirii acestora;
- pentru cei care au urmat cursurile unor instituţii de învăţământ universitar în străinătate e necesară dovada recunoaşterii de către statul român;
- adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă;
- adeverinţa privind condiţiile de muncă speciale şi sau deosebite;
- dovada certificării stagiului de cotizare;
- procură specială pentru mandatar;
- adeverinţă din care să rezulte data încetării calităţii de asigurat;
- acte pentru dobândirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege 118/1990, Legii 42/1990 etc.

Cererea de pensionare, împreună cu actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor se depun la casa teritorială de pensii de pe raza căreia se află domiciliul asiguratului.
@clio06

Raspunsul dvs. este valabil numai pentru cei care au realizat stagii de cotizare exclusiv in Romania.
Ceilalti trebuie sa completeze formularul E 207.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Pensie din romania elinor9999 elinor9999 In 1987 am plecat legal din tara in Germania.Am lucrat in Ro 17 ani.Acum am 64 de ani si doresc sa-mi pun dosarul de pensie,dar nu stiu cum se procedeaza ... (vezi toată discuția)
Contact de munca in italia carare gianina carare gianina buna seara ma numesc gianina si muncesc de 2 ani in italia cu contact de munca de 4 ore in meseria de badanta , contactul este inregistrat la inps in ... (vezi toată discuția)
Pensie din cipru? tzutzu_iacob tzutzu_iacob sotia mea a lucrat in cipru, larnaca, timp de 5 ani in prioada1999-2004, la o fabrica de croitorie. fabrica s-a inchis in 2004. cat timp a lucrat acolo a ... (vezi toată discuția)