avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... PENSIONARE
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

PENSIONARE

Buna seara.Va rog sa ma ajutati intr-o situatie noua pentru mine. Am un angajat care vrea sa depuna dosarul de pensioanare pentru limita de varsta cu reducere pentru grupa I de munca. Stiu ca trebuie sa-i dau o adeverinta cum ca este angajat, dar nu stiu exact cum sa fie formulata adeverinta ( gen adeverinta de vechime ?).Cand ii incetez contractul de munca? Dupa pensionare v-a continua cu un alt contract de munca, Trebuie sa- i mai eliberez atunci vreo adeverinta?.Prin urmare ce este de facut pentru depunerea dosarului de pensie si apoi dupa angajare? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:22, 23 August 2016
1. - Nu este nevoie de adeverinta ca este angajat in momentul in care depune actele pentru pensie la Casa de Pensii.
- Casa de Pensii are datele necesare pentru calcularea punctajul;ui din declaratiile lunare nominale (D112) transmise de angajator.

2. - Contractul individual de munca (CIM) inceteaza la data comunicarii deciziei de pensie.

- Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...

c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
...

(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)—j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

3. Dupa incetarea CIM ii puteti incheia un alt CIM cu aceeasi data.

Ultima modificare: Marți, 23 August 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare solov solov O colea a solicitat adeverinta pentru pensionare pentru limita de virsta in luna februarie.Decizia a primit-o aprox. dupa 45-60 zile,insa nici acum nu a ... (vezi toată discuția)
Verificare prealabila si recunoastere adeverinta de incadrare in grupa de munca inainte de depunere dosar pensionare vidolmans vidolmans Buna ziua, Va rog sa-mi raspundeti cine imi poate verifica si confirma adeverinta de incadrare in grupa II-a de munca inainte de depunerea dosarului de ... (vezi toată discuția)
Incetare contract individual de munca in caz de pensionare VERONICA56 VERONICA56 Va rog sa ma lamuriti intr-o problema;am cerut de la serviciu o adeverinta pt pensionare pt limita de varsta,si acolo scrie ca mi-a desfacut contractul cu data ... (vezi toată discuția)