avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfiintare post al unui parinte divortat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfiintare post al unui parinte divortat

Buna seara,

Va rog mult sa ma ajutati cu cateva informatii. Sunt mama divortata a unui copil de 3 ani, pe care il cresc singura (fara suport financiar din partea fostului sot). Saptamana trecuta am fost anuntata ca mi se va restructura postul si am intrat in perioada de preaviz din 14.08.2009. Motivele invocate vizeaza rezultatele activitatii companiei, desi, la nicio o saptamana de la comunicarea listei de posturi restructurate, a venit un alt comunicat in care se specificau rezultatele bune din ultima perioada. Vreau sa stiu daca decizia de restructurare mai poate fi considerata legala, din moment ce motivele invocate nu sunt reale. In plus, exista posibilitatea sa beneficiez de alte masuri care sa ma protejeze de efectele concedierii, data fiind calitatea mea de mama singura?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:00, 22 August 2009
Puteti ataca in instanta decizia de concediere in termen de maxim 30 de zile de la data la care vi se comunica.
Banuiesc ca veti avea in decizie art. 65, concedierea din motiv neimputabil Dvs. ca salariat, ca altfel ar fi trebuit sa va faca procedura de cercetare disciplinara.
In decizie trebuie sa se specifice, conform CCM, numarul de salarii compensatorii la care aveti dreptul. Sfatul meu este sa ii dati in judecata, procesul este scutit de taxe de timbru.
Cu stima
Av. Niculescu-Gorpin
Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007-2010 in art. 81 prevede anumite criterii minimale ce trebuie avute in vedere la reducerile de personal . Am sa va atasez articolul care va este necesar . Putesti chiar incerca sa faceti o adresa catre societate redandu-le textul din CCM - poate rezolvati chiar fara sa mai ajungeti in instanta - amiabil . Aveti oricum grija sa nu pierdeti termenul ce va permite sa atacati respectiva decizie in instanta . Oricum acest text de lege va va fi util si intr-un eventual proces . Fac mentiunea ca prevederile acestui contract colectiv sunt aplicabile chiar daca ele nu se regasesc in contractul colectiv la nivel de ramura sau de unitate . Deci indiferent daca sunt sau nu mentionate aceste criterii minimale ele se vi se vor aplica dumneavoastra in baza contractului colectiv de munca in vigoare .
Art. 81. - (1) La aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea posturilor vacante de natura celor desfiintate, masurile vor afecta in ordine:
a) CIM ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe functii, precum si ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu au cerut pensionarea in conditiile legii;
c) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea lor.
(2) La luarea masurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:a) daca masura ar putea afecta doi soti care lucreaza in aceeasi unitate, se desface contractul de munca al sotului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa se poata desface contractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat de reducere;
b) masura sa afecteze, mai intai, persoanele care nu au copii in intretinere;
c) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor.
(3) in cazul in care masura desfacerii CIM ar afecta un salariat care a urmat o forma de calificare sau de perfectionare a pregatirii profesionale si a incheiat cu unitatea un act aditional la contractul de munca, prin care s-a obligat sa presteze o activitate intr-o anumita perioada de timp, administratia nu-i va putea pretinde acestuia despagubiri pentru perioada ramasa nelucrata pana la implinirea termenului, daca masura desfacerii contractului de munca nu-i este imputabila.
(4) in ipoteza in care doua sau mai multe persoane salariate sunt in aceeasi situatie, disponibilizarea se va face cu consultarea sindicatelor

Art.81 din CCMN este aplicabil numai in cazul concedierilor colective si nu concedierilor individuale ... Angajatorul poate decide concedierea salariatului în situaţia în care locul de muncă ocupat este desfiinţat ca urmare a dificultăţilor economice sau a reorganizării activităţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Criteriile avute în vedere, potrivit legii pentru stabilirea ordinii de prioritate la concedierea colectiva bcfbmv bcfbmv Buna seara, Stie cineva care sunt criteriile dupa care se face concedierea din cauza diminuarii volumului de munca? (vezi toată discuția)
Concediere Damiru Damiru Am lusrat la CFR si in urma disponiobilizarii in preavizul de 20 de zile mi-a fost comunicat faptul ca trebuie sa stau 8 ore ! Nu exista o lista minima de ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca just_florence08 just_florence08 Buna ziua! As vrea sa aflu care sunt criteriile in cazul desfacerii contractului de munca. Concret, am hepatita C, urmez un tratament si sunt in concediu ... (vezi toată discuția)