avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale PFA SAU SOCIETATE NEPLATITOARE DE TVA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

PFA SAU SOCIETATE NEPLATITOARE DE TVA

Buna ziua!
Va rog mult sa ma ajutati cu niste informatii si sfaturi!
As dori sa incep o afacere in domeniul prestarilor de servicii( instalatii electrice). Avand in vedere ca la inceput este mai greu( nr clientilor este mai mic) as dori sa aleg o forma de inregistrare, pentru care anual costurile de intretinere(impozite, taxe, etc) sa fie cat mai reduse. Ce ma sfatuiti sa aleg? PFA-urile platesc impozitul forfetar, dar sc neplatitoare de TVA?
Va rog sa ma ajutati si cu lista actelor ce trebuiesc pt autorizarea ca PFA si pt sc neplatitoare de TVA!
Pot fi in acelasi timp si angajat al unei SC si PFA sau sc neplatitore de TVA?
Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 August 2009
papillon, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 13:03, 23 August 2009
papillon a scris:

PFA-urile platesc impozitul forfetar, dar sc neplatitoare de TVA?

PFA - nu
societatile (platitoare sau nu de TVA) - da

b]papillon a scris:

Va rog sa ma ajutati si cu lista actelor ce trebuiesc pt autorizarea ca PFA si pt sc neplatitoare de TVA!

[ link extern ]

[ link extern ]

b]papillon a scris:

Pot fi in acelasi timp si angajat al unei SC si PFA sau sc neplatitore de TVA?

Puteti fi angajat al unei SC si asociat (patron) al unei alte SC (platitoare sau nu de TVA).

In ceea ce priveste PFA, art. 17 alin. 2 din OUG nr. 44/2008 spune ca o persoana poate cumula calitatea de PFA cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.
Sfatul meu este sa incepeti ca PFA. Nu platiti impozit forfetar, si avei costuri sunt mai mici. Veti palti impozit la norma de venit sau la venitul estimat de dvs, asigurare la CAS si la CASS la salariul minijm pe economie.
Contabilitatea este mai simpla, se tine contabilitate in partida simpla, cu putin interes puteti sa va ocupati singur de ea.
Daca credeti ca veti dori sa va extindeti si veti vrea sa mai angajati pe cineva in viitor , va puteti orienat spre forma Intreprindere Individuala, reglementata tot de OUG 44/2008
Sfatul meu este sa va orientati catre o intreprindere individuala!
[ link extern ]
SUCCES!
:)
Multumesc!
Intreprinderea individuala pare o idee buna, se plateste impozit forfetar pt ea ?
In cazul in care incep activitatea ca si PFA sau inreprindere individuala, in situatia in care peste iarna nu am lucrari pot sa suspend activitatea si sa trec in somaj, iar dupa aceea sa reincep activitatea?
Ultima modificare: Duminică, 23 August 2009
papillon, utilizator
Formele de organizare create inbaza OUG 44/2008 nu se supun impozitului forfetar.
Ele sunt:
PFA-persoan fizica autorizata
II- intreprindere individuala
IF-inreprindere familiala

ca sa puteti lua indemnizatie de somaj trebuie sa incheiati contract de asigurare la somaj pentru veniturile obtinute si sa aveti cotizare la somaj minim 12 luni inainte de data depunerii dosarului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate pfa traducator cristinacdt cristinacdt Buna ziua Sunt traducator autorizat si as dori sa infiintez un PFA- cred ca e cea mai buna solutie in cazul meu(care e dif intre PFA si Intrepr. ... (vezi toată discuția)
Impozitul forfetar madyfree1987 madyfree1987 1..As dori sa stiu si eu in ce consta impozitul forfetar si ce influenta are asupra persoanelor PFA . 2..As vrea sa stiu daca se poate lucra in domeniul ... (vezi toată discuția)
Cum procedez pentru infiintare pfa ghoancea ghoancea E prima data pe acest forum. Sunt inginer constructii proiectant si as dori sa imi fac un PFA pentru eventuale proiecte care ar mai pica in afara programului ... (vezi toată discuția)