avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia copilului, schimbare nume in certificatul de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia copilului, schimbare nume in certificatul de nastere

buna seara, sunt mamica unei fetite de o luna jumatate, si am probleme cu sotul ( actualmente suntem in divort). Pentru a intelege problema pe care o am voi relata pe scurt istoricul relatiei noastre. il cunosc pe sot de 1 an, in mai 2016 am facut cununia civila, eram insarcinata, la nici 3 saptamani am intentat cererea de divort pe motiv ca sotul m-a agresat si fizic, pana la acest fapt au mai avut loc certuri provocate de acesta la bautura cu injurii si amenintari, ultima data culminand cu bataie si alungarea din casa la ora 01:30 dimineata, mentionez ca eram insarcinata in 8 luni jumatate la momentul in care m-a batut. Am scos si certificat medico-legal. Dupa ce am hotarat sa bag divort acesta a continuat cu amenintari ca imi va lua fata, uneori spune ca nu este copilul lui si ca sa nu am pretentii si ca nu il intereseaza, alteori face scandal ca e copilul departe de el. Acesta consuma alcool deseori, si mama lui este agresiva. Acum 2 zile m-a oprit pe strada sa vada fata, am ramas si l-am lasat sa o tina in brate, in momentul in care am spus ca vreau sa plec a inceput scandalul, a inceput sa tipe, nu ma lasa sa plec, a zmucit caruciorul cu fetita in el, nu ma mai lasa sa pun mana pe copil, mama lui a venit si m-a agresat, am apelat la politie pentru a putea sa imi iau fata sa merg acasa. As dori sa stiu cum pot obtine un ordin de restrictie, si sa aiba cat mai putine drepturi asupra ei, nu vreau sa o ia acasa, daca trebuie sa o vada, sa o faca in prezenta mea, nu m-a ajutat cu absolut nimic, nu mi-a dat nici copie de pe buletin pt a baga dosarul de alocatie al fetei, nu a venit la spital sa ii fac certificatul fetei, l-am fct doar eu cu certificatul de casatorie... Exista vreo posibilitate sa schimb dupa divort si numele fetei, adica sa o trec pe numele meu?? imi cer scuze pentru roman, dar sunt ft ingrijorata si disperata, mi-e teama sa mai ies din casa cu copilul sa nu patim ceva, sau sa mi-o ia...va multumesc anticipat pentru raspuns
Ultima modificare: Miercuri, 24 August 2016
ana1993, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:12, 26 August 2016
Buna ziua,
Dupa divort puteti solicita un ordin de restrictie conform legii 217/2003.
Iesiti si plimbati copilul si daca va agreseaza sunati la 112 solicitand ajutor de la politie.
va multumesc mult pentru raspund domnul avocat. Un singur lucru as dori sa va mai intreb, este posibila schimbarea numelui de familie al fetitei cu numele meu de familie de fata, dupa divort?? multumesc
Schimbarea numelui copilului se poate face doar cu acordul tatălui .Schimbarea numelui nu vă scuteşte de drepturile pe care un tata cu numele înscris în certificatul de naştere al copilului le are. Nu puteţi şterge tatăl din cerificatul de naştere doar dacă nu cu el aţi conceput copilul, adică nu el este tatăl biologic.Tăgăduirea paternităţii se realizează printr-o acţiune în instanţă.
Ca să nu existe pericolul luării fetiţei de către tată, aşa cum aţi descris mai sus, este imperios necesar să porniţi o acţiune de stabilire a autorităţii părinteşti, a domiciliului minorei şi el va cere program de relaţii cu minora.
În absenţa unei hotărâri judecătoreşti, oricând domnul poate lua fetiţa la domiciliul său, chiar şi fără acordul dvs., fiindcă aveţi drepturi egale.
Veți câștiga copilul.
Numele nu se poate schimba decât cu acordul tatălui.
Cereti la divort custodia exclusiva, duceti martori (daca aveti) pentru a proba ce ne-ati povestit in legatura cu agresivitatea, numele copilului ramane acelasi dar asta nu are importanta in ceea ce priveste custodia. Daca vreti sa aveti acelasi nume cu copilul incercati sa-l convingeti pe tata sa aprobe sa va pastrati numele din timpul casatoriei, daca-si da acordul, ulterior nu mai poate sa-l retraga.

Alte discuții în legătură

Custodie copil popovici30mihaela popovici30mihaela Buna seara ce drepturi ar avea fetita mea dacă tatăl ei nu sa interesat de ea de la 5 luni ea având 3 ani jumate iar eu sunt recăsătorita,ce ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Ordin de restrictie alyna mihai alyna mihai buna ziua, numele meu este alyna. ama vut o relatie cu un barbat acu 4 ani iar din aceasta relatie a rezultat o fetita de 3 ani jumatate. fetita este pe ... (vezi toată discuția)
Numele de familie GeorgianaCroitoru GeorgianaCroitoru Buna ziua, Am o fetita dintr-o relatie anterioară de 5 anișori. După 3 ani de stat in tribunal am reusit sa obtin custodia exclusivă și schimbarea ... (vezi toată discuția)