În centrul atenției se află un teren și casa de pe acel teren. Terenul aparținea străbunicilor, iar casa mamei mamei mele (cel puțin din câte știu eu). În urma divorțului dintre părinții mamei, bunicul nu a avut nicio pretenție, iar mama a intrat în posesia terenului (inclusiv terenul de sub casă) printr-un contract de vânzare-cumpărare făcut între ea și străbunici. Chestiunea este foarte încurcată, așa că am câte întrebări: mama mamei poate întreprinde vreo acțiune prin care să conteste dreptul de proprietate asupra terenului mamei (având în vedere că mama nu a mai trecut de mult pe acolo, fiindcă mama ei s-a mutat în casa de acolo și a încercat să evite un conflict)? Poate mama să intre în posesia casei (având în vedere că terenul de sub casă îi aparține)? Poate mama mamei să îi dea casa fiului (adică fratelui mamei mele) dacă terenul de sub casă nu-i aparține, iar actele sunt destul de încurcate? Poate mama să vândă acel teren?
Buna ziua,
1. Idealul este ca mama dumneavoastra sa treaca din cand in cand pe acolo si sa plateasca impozitul pe teren.
2. Sper ca a ridicat titlul de propriatate pe el.
3. Bunica dumneavoastra poate vinde orice bun ii apartine oricui.
4. Atata timp cat exista imobilul casa exista si un drept de superficie asupra terenului de sub casa.
5 La decesul buncii, daca acea casa nu a fost vanduta, se va imparti in mod egal intre mama dumneavoastra si fratele ei.
6 Vanzarea terenului se poate face cu acceptarea de catre noul proprietar al dreptului de superficie asupra bucatii ce se afla sub constructie.
1. Plătește impozitul pe teren (pe tot terenul - inclusiv cel de sub casă). De trecut nu a mai trecut pe acolo de câțiva ani, dar o s-o sfătuiesc să mai treacă pe acolo cu martori (pentru a nu putea fi contestată prezența ei acolo).
2. Are titlul de proprietate.
3. Pot accepta faptul că se aplică dreptul de superficie asupra terenului de sub casă, dar nu trebuie și să o despăgubească pe fiica ei pentru acel petic de pământ de sub casă (pentru care mama plătește impozit)?
Buna ziua,
Nu uitati ca e vorba de relatia mama fiica.
Daca mama dumneavoastra doreste o despagubire va trebui sa se adreseze instantei de judecata care, prin expertiza, va stabili c/v despagubirilor legale.
Atentie, repet, e vorba de relatia MAMA FIICA!
Iar dumneavoastra sunteti nepotul celei ce locuieste acolo, nu?
=D> =D>
Se poate pune problema dobândirii terenului de către mama mamei mele prin uzucapiune (din moment ce mama plătește impozitul și are titlul de proprietate al terenului), chiar dacă mama (să presupunem) nu va trece pe acolo? (Menționez că nu există nici o cale de a îmbunătății relațiile dintre cele două: mama doar își vrea banii pe dreptul ei -adică pe teren- și să se termine odată acest circ - tocmai din cauza aceasta evită să treacă pe acolo: nu vrea scandal)