Impreuna cu celalalt mostenitor, am convenit sa vindem o proprietate cu antecontract. Inaintea antecontractului trebuie finalizata succesiunea prin certificatele de mostenitori si intabularea acestora dar costurile sunt foarte mari.
In cazul in care celalalt mostenitor va taragana situatia incheierii actelor sau nu se va prezenta la unul din termenele stabilite... Pot vinde drepturile succesorale pentru cota-parte indiviza din intreaga masa promitentului cumparator? Dar altei persoane interesate de a cumpara drepturile succesorale?
Intreb si pentru situatia in care antecontractul va fi inregistrat in CF.
Antecontractul nu are in ce anume c.f. sa fie inregistrat, caci antecontractul are ca obiect o fractiune (o cota) dintr-o masa de bunuri succesorale (adica dintr-un patrimoniu). Atunci cand promitentul cumparator cumpara drepturile succesorale, el nu cumpara de fapt un bun, ci o fractiune dintr-un patrimoniu (in cazul nostru patrimoniul defunctului), apoi mai departe cumparatorul acestor drepturi succesorale, subrogandu-se in drepturile autorului lui (adica vanzatorului), va depune diligentele necesare, dupa cum va considera de cuviinta, si va intra in proprietatea bunurilor care formeaza activul succesoral (fie pe cale amiabila, fie pe cale contencioasa) si fie va ramane in indiviziune cu celalti comostenitori, fie va cere partajul, dupa caz.
Buna ziua,
Idealul este sa dezbateti intai mostenirea si pe urma sa vindeti.
Atentie, ANTECONTRACTUL se inregistreaza in C.F. si cel ce nu-l respecta poate sa fie obligat sa suporte consecintele art. 1544 C.Civ.
Succesiune donatie
EmaG
Buna ziua!
Am o intrebare.Daca sotul meu e unic mostenitor din partea tatalui iar dupa decesul parintelui imparte masa succesorala cu mama lui,e posibil ca ... (vezi toată discuția)