avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor de inmormantare de la sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor de inmormantare de la sindicat

Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti ce pot face in urmatoarea situatie:
Sunt membru de sindicat inca de la fondarea Sindicatului(anul 2004)reprezentativ la nivelul institutiei in care lucrez. Am avut cotizatii lunare din salariu pana acum 2 ani cand a intervenit suspendarea raporturilor de serviciu pe perioada concediului de cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
Anul trecut pe 15 august a decedat mama sotului meu. Pentru rudele pana la gradul IV se acorda de la sindicat un ajutor de inmormantare in suma de 1000 ron. La revenirea in activitate la serviciu am solicitat prin cerere sindicatului acest drept. Raspunsul a fost ca nu am dreptul la ajutorul de inmormantare pentru ca este solicitat la 1 an dupa producerea decesului si ca la data la care s-a produs decesul rudei raporturile de serviciu erau suspendate si nu se retineau contributii pe aceasta perioada.
La solicitarea mea de a mi se arata Statutul sindicatului inregistrat la Judecatorie mi s-a raspuns ca nu au asa ceva, deci mint pentru ca activitatea unui sindicat se desfasoara in baza unui Statut.
Precizez ca din informatiile primite de la fostul lider de sindicat, in Statutul sindicatului nu este prevazut un termen pana la care pot cere ajutorul de inmormantarem deci eu cred ca in acest caz se aplica termenul general de prescriptie de 3 ani in care poti sa cer drepturi de natura baneasca.
Referitor la motivul ca as fi avut raporturile de munca suspendate la data decesului si pana la data cererii de ajutor de inmormantare si ca nu as fi platit cotizatie in aceasta perioada la fel mi se pare lipsita de temei ptr. ca Statutul sindicatului nu reglementeazaaceasta situatie in niciun fel, si cred ca atata timp cat nu este reglementata situatia nu mi se poate aplica.
La toate astea se adauga faptul ca se procedeaza discretionar, in alte cazuri similare s-a acordat acest ajutor de inmormantare iar in cazul meu nu.
Va rog sa ma ajutati, sa-mi spuneti daca am dreptul la ajutorrul de inmormantare si ce trebuie sa fac in continuare ca sa-l obtin desi intampin acest refuz.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:57, 27 August 2016
Daca exists asa ceva prevazut in statutul sindicatului, atunci aveti dreptul.

In caz de refuz, promovati o actiune in instanta impotriva sindicatului sau apelati la mediere.
Puteti face rost de statut de la Judecatorie. Mergeti si faceti o cerere.
Discutabila problema. Chiar depinde f mult ce prevede statutul.
Si mai e ceva....statutul se completeaza cu Legea nr. 62/2011 a dialogului social, dar si cu contractul de mandat din dreptul comun.
Potrivit Art. 25 din legea dialogului social:
Organizatia sindicala poate, in conditiile prevazute de statut:
a) sa sprijine material membrii sai in exercitarea profesiunii;
Deci "poate", nu "e obligata".
Daca ar fi sa ne raportam la contractul de mandat, cata vreme se plateste o cotizatie, mandatul e cu titlu oneros. Cata vreme nu se plateste cotizatia, sindicatul poate invoca excepia de neexecutare. Altfel spus, nu platesti cotizatie, nu primesti niciun beneficiu.

Daca vreti o parere sincera, cel mai bine ar fi sa ramaneti in relatii bune cu cei de la Sindicat. Banii aceia vin din cotizatiile tuturor, in conditiile in care dumneavoastra 2 ani nu ati platit nimic.
Plus ca ajutorul material se acorda in momentul de nevoie, urgenta fiind temei de aprobare. Or, dumneavoastra veniti dupa un an si ii cereti nu cu scopul de a cumpara loc de veci, de a plati cele necesare, ci....pentru a face rost de niste bani.

Am platit cotizatii lunare timp de 10 ani si numai in ultimii 2 ani nu am platit cotizatia motivat de faptul ca am fost in concediu de cresterea copilului si nu aveam salariu din care sa se retina cotizatia ci doar indemnizatia de cresterea copilului platita de catre Agentia de Prestatii Sociale pentru cresterea copilului.

In toti acesti ani multor colegi le-au fost platite ajutoarele de inmormantare si niciodata nu am considerat ca nu li se cuvin. Cred ca acestea nu ar trebui sa fie acordate discretionar, unora da si altora nu. La unii sa se aplice cuvintele ”organizatia sindicala poate” si la altii nu.

Cheltuielile de inmormantare au fost facute oricum si cererea la sindicat a fost nu pentru a face un ban ci pentru ca am avut cheltuieli de inmormantare pentru care m-am imprumutat la cunostinte si prieteni, iar la 1 an dupa deces am avut si parastasul de pomenire dupa obiceiurile crestine la care iar au fost cheltuieli si acum ne dorim sa aranjam mormantul. Oricum ajutoarele de inmormantare erau acordate de sindicat de fiecare data dupa inmormantare pentru a ajuta familia pentru cheltuituielile facute, nu in zilele de priveghi.

Daca faptul ca am platit luna de luna timp de 10 ani nu conteaza atunci de ce sa mai fiu membrul unui sindicat care nu-si respecta Statutul si membrii, mai ales cei fondatori cum sunt eu, pentru ca am fost in primii membrii fondatori ai sindicatului iar cei care sunt acum in Biroul operativ al sindicatului au intrat multi mai tarziu in sindicat, ca acum sa hotarasca cine are drepturi si cine nu.
Puteti posts prevederea din statut referitoare la acordarea ajutorului de inmormantare ?
Tocmai ca refuza sa-mi puna la dispozitie Statutul nici macar sa-l citesc, cu atat mai putin sa-mi dea o copie dupa acesta. Imi spun ca nu exista niciun Statut desi eu stiu sigur ca exista. Acesta a fost depus in 1 exemplar si la Judecatorie cand a fost inregistrat sindicatul conf. Legii sindicatelor.
Eu stiu ca exista aceasta prevedere de acordare ajutor de inmormantare ptr. ca le-a fost acordat si altor colegi din institutie chiar si colegului meu de birou care a decedat in 2013. Practic i-au dat ajutorul de inmormantare decedatului, care anterior decesului a avut numai cateva luni de cotizare la sindicat pentru ca se angajase de putin timp si nici nu avea alte rude membre in sindicat care sa aiba dreptul sa primeasca acest ajutor pentru decesul lui.

Stiu de la fostul lider al sindicatului ca in Statutul sindicatului nu este prevazut un termen inlauntrul caruia sa trebuiasca sa te incadrezi pentru a cere ajutorul de inmormantare si cred ca in acest caz se aplica chiar termenul general de prescriptie de 3 ani prev. de Noul Cod civil pentru a solicita un drept de natura bvaneasca. Chiar si in Legea privind asigurarile sociale pentru ajutorul de inmormantare acordat de Casele de Pensii este prevazut termenul general de 3 ani pentru a beneficia de acest drept.

Alte discuții în legătură

Pot cere restituirea cotizatiei de la sindicat raduradulescu raduradulescu buna seara . ani de-a randul am cotizat la organizatia de sindicat si de cateva luni in unitatea noastra a luat fiinta o alta organizatie de sindicat unde m-am ... (vezi toată discuția)
Problema sindicala cadarg cadarg Vreau sa va intreb in legatura cu o problema legata de sindicat:de vreo trei luni de zile eu m-am retras dintr-un sindicat si m-am inscris in altul,intre timp ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces pentru demnitari dorub dorub Am o situatie mai deosebita. Nu cred ca am postat bine, dar nu am gasit o categorie specifica cazului meu. In cazul in care a decedat un demnitar (primar) ... (vezi toată discuția)