avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie copil

Buna ziua.Am o prietena care in luna iunie a terminat cei 7ani de stat acasa cu copil cu handicap .Luna aceasta a aflat ca va mai avea un bebe,si inca nu se angajase.Mai beneficiaza dupa noua lege de ICC?
Cel mai recent răspuns: mamy86 , utilizator 13:17, 28 August 2016
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
...

(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...

h) au beneficiat de concediu și indemnizație lunară pentru creșterea sau, după caz, pentru îngrijirea copilului cu handicap;
...

2. Asadar daca in cele 24 de luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) are 12 luni in care a fost in concediu pentru ingrijire copil cu handicap va putea beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta.
Va multumesc pentru raspuns.Deci ea daca naste la sf lui aprilie inc lunii mai 2017 beneficiaza de ICC.De cele 126zile banuiesc ca nu mai beneficiaza.Trebuie sa depuna actele direct dupa nasterea copilului?
Ultima modificare: Duminică, 28 August 2016
mamy86, utilizator
1. - Deoarece nu i s-a platit cota de contributie pentru concedii si indemnizatii cred ca nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- Dar despre aceasta poate intreba la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care ar putea sa-i plateasca indemnizatia pentru acest concediu.

2. In cazul in care nu poate beneficia de concediul de maternitate va beneficia de indemnizatia pentru CCC incepand cu data nasterii copilului.
Ultima modificare: Duminică, 28 August 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate Dana Muresan Dana Muresan Am citit mai multe comentarii pe internet in care era specificat faptul ca indemnizatia pentru maternitate este calculata ca fiind 85% din veniturile nete ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil vgeorge vgeorge In cazul in care, la salariul minim pe economie (1050 Ron), fiind in concediul medical din prima luna da sarcina - venit de 75% din salariul minim, care este ... (vezi toată discuția)
Postnatal valentin2805 valentin2805 salut, sunt vali si voi fi curand tatic ,am si eu doua intrebari: 1-sotia nu mai lucreza monentan si trbuie sa nasca in luna mai ( este in luna 7 ) cum pot ... (vezi toată discuția)