avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acord încetare destinaţie de folosinţă comună
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acord încetare destinaţie de folosinţă comună

Am achizitionat prin programul Prima Casa un apartament situat in centrul istoric al orasului. Suntem obligati sa reabilitam fatada insa costurile reabilitarii sunt extrem de mari, motiv pentru care am identificat potențiali investitori dispuși să preia podul în schimbul efectuării lucrărilor de reabilitare a fațadei, a acoperişului și a altor îmbunătărțiri.

Pentru scoaterea podului din părțile comune în vederea înscrierii acestuia în cartea funciară ca unitate individuală distinctă ( reapartamentare), OCPI a comunicat ca am nevoie de acordul finatatorului si al MFP.
Am luat legatura telefonic cu ministerul insa raspunsul doamnei a fost negativ ( si extrem de categoric).

- A mai obtinut cineva acordul MFP pentru a se putea realiza operatiunile de încetare a destinaţiei de folosinţă comună (reapartamentare)?

- Am studiat OUG 60/2009 si la art. 7^11 am vazut ca „îşi pot exprima acordul” insa cu conditia „extinderii ipotecii asupra amelioraţiunilor efectuate, ulterior instituirii ipotecilor”.In conditiile in care potențiali investitori dispuși să preia podul în schimbul efectuării lucrărilor de reabilitare intentioneaza sa construiasca acolo o mansarda, cum s-ar putea „extinde” „mentine” ipoteca doar pe cota ce imi revine?

- Din cei 25 de proprietari, numai eu trebuie sa obtin un astfel de acord (restul apartamentelor nefiind ipotecate). Pentru faptul ca nu s-ar putea realiza operatiunile de încetare a destinaţiei de folosinţă comună a podului imobilului in absenta acordului la care face referire, ceilalti proprietari ar avea temei juridic pentru a solicita despagubiri pentru prejudiciul creat prin pierderea investitorului?.

Va multumesc mult pentru orice raspuns/sfat care m-ar putea ajuta/indruma si imi cer scuze daca nu m-am exprimat corect juridic.
Ultima modificare: Luni, 29 August 2016
Natalia08, utilizator
Cel mai recent răspuns: Natalia08 , utilizator 14:13, 2 Septembrie 2016
Daca este imobil in centrul istoric,aveti in vedere dispozitiile
AUTORIZAREA EXECUTARII LUCRARILOR DE CONSTRUCTII



1 LUCRARILE DE CONSTRUCTII A CAROR EXECUTIE SE SUPUNE AUTORIZARII

1.1 - Emiterea unei autorizatii de construire este necesara in urmatoarele cazuri, conform Legii 50/1991 (republicata):

a - lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie, reparare sau de reabilitare pentru orice fel de constructii si a instalatiilor aferente acestora;
b - lucrarile de interventie de orice fel la constructiile cu valoare de monument istoric sau de arhitectura, inclusiv la constructiile din zonele de protectie a acestora

Suplimentar,acordati atentie sporita elementului ca imobilul este situat in centrul istoric,
respectiv pentru orice fel de interventii este obligatoriu sa obtineti acordul Ministerului Culturii,care nu permite schimbarea destinatiei spatiilor
O parere sincera si fara un interes material: lasati blocul asa cum este din constructie si nu-l mansardati. Nu castigati nimic sau aproape nimic.
Daca acum ploua si se infiltreaza apa la etajul 4, dupa mansardare se va infiltra apa la etajul 5 si tot dumneavoastra, proprietarii o sa suportati costurile. Investitorul va mai aseaza un rand de apartamente deasupra, apartamente ce au nevoie de utilitati, canalizare, alimentare... El cheltuie 100 lei sia poi vinde apartamentele rezulatate cu 150 lei si pleaca. Ramaneti pe cap cu alti vecini, cu lucrari neefectuate sau neterminate, cu multe alte necazuri.
Reparati-va singuri blocul chiar daca o faceti pe bucati: intr-un an terasa, peste 2-3 ani fatada...
Multumesc pentru raspunsuri.

- Ne-am interesat deja la Primarie care sunt pasii, deci suntem constienti ca avem nevoie si de avizului Ministerului Culturii şi Patrimoniului Național. Oricum, pana a ajunge in acel punct, trebuie sa rezolv eu cumva situatia (personala) cu obtinerea acordului MFP,

- Intr-o situatie ideala, asa ar fi de dorit sa putem realiza aceste lucrari prin forte proprii insa conform devizului, suma este mult prea mare pentru bugetul meu (nostru): Mai mult, lucrarile de reabilitare trebuie sa sa inceapa in acest an - in caz contrar ni se va aplica suprimpozitarea - si sa fie finalizate in maxim 12-18 luni.
Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2016
Natalia08, utilizator
Primul lucru care ar fi trebuit sa-l aflati e daca structura de rezistenta a blocului va fi serios intarita pentru a suporta sarcina suplimentara cauzata de ocuparea podului - si cum aceasta inseamna gaurirea si camasuirea tuturor coloanelor si diafragmelor (iar asta inseamna un cost enorm pe care dezvoltatorul nu prea cred ca o va face) in final veti ajunge sa locuiti intr-un cavou, gata sa se inchida peste dumneavoastra la cea mai mica trepidatie.
Cam cit credeti ca valoreaza viata voastra? Merita sa v-o vindeti pentru o reabilitare?

Viata noastra, a fiecaruia dintre noi are o valoare inestimabila si nu cred ca cineva poate pune in balanta costul unei reabilitari cu valoarea unei vieti omenesti.
S-a efectuat o expertiza tehnica in constructii in vedere unei posibile mansardari ( eu nu cunosc ce inseamna "gaurirea si camasuirea tuturor coloanelor si diafragmelor " ) si banuiesc ca expertul isi asuma responsabilitatea in momentul in care "avizeaza" favorabil. Oricum aceste aspecte tin de o cu totul alta discutie.

Intrebarea pe care am adresat-o eu se referea la un aspect "birocratic" :
- daca cineva a obtinul acordul MFP pentru operatiunile de încetare a destinaţiei de folosinţă comună a podului imobilului? si modul de "interpretare" a art. 7^11 din OUG 60/2009 .

Oricum va multumesc pentru raspuns/sugestii .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mansardarea PD PD Buna dimineata, Vreau sa va intreb care mai sunt conditiile de mansardare a cladirilor cu 4 etaje in vederea reabilitarii termice a imobilelor. Cati locatari ... (vezi toată discuția)
Alteratii pod brasov centrul istoric laura42 laura42 Buna ziua Am cumparat recent un apartament in centrul istoric al Brasovului la etajul 1. Cu 3 luni inainte o alta persoana a cumparat podul de deasupra ... (vezi toată discuția)
Proprietate comuna - proprietate individuala ? Cabinet avocat Mihai Gaita Cabinet avocat Mihai Gaita Va salut si va prezint urmatoarea speta. Este vorba despre un imobil cu mai multe apartamente. Acest imobil este, in fapt, compus din doua corpuri de ... (vezi toată discuția)