avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Nasterea pe teritoriul altui stat din UE
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Nasterea pe teritoriul altui stat din UE

1. Pe data de 20.05.2016 am nascut un baietel pe teritoriul Austriei,la un spital de stat.

Am utilizat CARD.European de Sanatate(eliberat in luna feb.a acestui an).Nu am programat sa raman aici,dar am decis sa nasc aici,langa sotul meu(cetatean portughez,care lucreaza legal,in Austria).

Cardul european mi-a fost ridicat de catre o persoana imputernicita de mine si trimis apoi,prin posta,mie.

In tara,inca,am contract de munca,pe per.nedeterminata(am lucrat in mediul online-Dep.Comunicare-).

Din pacate,mi-a sosit,acasa,in Austria,factura nasterii copil.aprox.7000 euro-pe care intre timp o platesc,in rate,pentru ca nu puteam risca majorarea ac.pana imi rezolv problemele in tara.

De aici mi s-a spus (Spital-emitentul facturii)ca CASMB(de care apartin)nu achita nici macar partial nasterea,pentru canu este considerata o urgenta.
Chiar daca eu platesc asigurari?Nici macar partial? Eu stiu ca da.

Nu stiu daca am gresit eu au ba,dar cand am cerut reinnoirewa card.european,am specificat ca sunt insarcinata,si nu mi s-a cerut completarea vreunui formular.

Spun asta,pentru ca ,in Austria mi-au cerut formularul S2..ca sa nu mai fiu nevoita sa achit factura integral.Formular care,din ceea ce am aflat,prin telefon,de la CASMB nu poate fi emis retroactiv. Nu am stiut! Doamne iarta-ma!

Ceea ce nu inteleg,este faptul ca,am telefonat,imediat dupa ce am primit factura,in tara la CASMB,departament.Card.European.Si mi s-a spus ca este imposibil sa achit integral ac factura,daca sunt asigurata in tara.Inseamna ca,spuneau ei,cei din Austria nu mi-au acceptat cardul.Daca era asa imi mentionau ac lucru de la bun inceput.

Vizitele medicale efectuate,pana la nastere,le-am efectuat folosind CES.Dupa nastere,am fost internata de urgenta,o saptamana,avand complicatii,si am utilizat CES.

Sper ca nu trebuie sa stau cu teama ca am ales sa imi tin contract.in tara,sa platesc asigurari,pentru ce?

Daca stia,,renuntam la job si treceam pe asigurarea sotului.Aici nu ai voie sa ai asig.de sanatate si in tara de unde provii si in Austria.

Ce am de facut, legal vorbind? pentru a recupera macar o parte din ceea ce platesc,pe baza,bineinteles,a banilor,care mi se opresc,mi s-au oprit din salariu,pentru CNAS?Chiar si temporar,daca sunt in Austria,si am nascut aici,nu am drepturi?

2. O a doua problema majora:angajatorul m-a contactat telefonic sa imi ceara sa imi dau demisia sau daca nu,vor suspenda contract,pentru ca au mari probleme financiare.

Eu le-am spus,oameni buni,sunt in per.postnatal,dvs.trebuie sa imi achitati dreptul meu,ca mama,a ac venit.

Daca eu imi dau demisia,ei isi iau frumos palaria..ura si la gara! Scuzati..exprimarea!

Eu am avut prenatal de la incep.lunii mai pana pe 20,cand am nascut,apoi restul zilelor pana la 126 sunt considerate postnatal. Nici pana acum,30.08.2016 nu mi-am primit ac drept financiar.Doar prenatal.Postnatal,nu!

Este corect?Ce este de facut,dpdv,legal?Cand imi expira,asa cum prevede legea,acest postnatal? si dupa ce trebuie facut?cerere de concediu...din nou..sau cum sa actionez,tinand cont de situatia prezentata mai sus?

Mentionez ca nu voi mai solicita CCC in tara,pentru ca sotul meu are dreptul sa ceara pentru copil,drepturile aferente,stat.austriac.

Sau am voie sa solicit si eu stat.roman? Cum este legal?

Si daca imi dau demisia,angajatorul nu are nicio responsabilitate? Demisia mi-o voi da in cazul in care,aflu de la dvs.cum este mai bine sa actionez.

Angajatorul este intro situatie financiara dificila,dar nu din cauza mea.Eu am lucrat,inclusiv,luna aprilie si parte din luna mai.

Sa ma scuzati daca nu am reusit sa fiu cat mai concisa.

Am nevoie de un raspuns cat mai repede posibil.

Va multumesc pentru intelegere.

Revin cu completari,acolo unde va fi cazul.

Cu stima,

L.V.

Alte discuții în legătură

Am o mătușă internată intr-un spital de boli nervoase ... Nepotu' Nepotu' Bună ziua. Mă confrunt cu o anumită problemă.Am o mătușă de-a mea , care a fost internată intr-un spital de boli nervoase.Spitalul nu mai există, ... (vezi toată discuția)
Acte pierdute, refacere din strainatate Muraras_1 Muraras_1 Prima data vreau sa doresc tuturor un An nou fericit si multa sanatate. Problema mea este urmatoarea: nu mai am nici un act care sa dovedeasca identitatea ... (vezi toată discuția)
Prima de sarbatori si ajutor de nastere de la unitate bianca26 bianca26 buna ziua. as avea si eu o intrebare. sunt angajata de 4 ani si in urma cu cateva luni am nascut. concediu postnatal mi-a expirat la data de 15 noiembrie ... (vezi toată discuția)