avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copiii din afara casatoriei, drepturile lor si ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copiii din afara casatoriei, drepturile lor si obligatiile parintilor!

Buna! In 2006 am nascut o fetita a cu a carui tata locuiam in concubinaj.Fetita poatra numele tatalui si a fost recunoscuta de acesta.Cand copila a implinit 1 an si11 luni ne-am despartit. De la acea data si pana in prezent tatal nu a contribuit cu absolut nimic la cresterea ei.cand copilul a avea 3 ani am plecat in strainatatate cu ea (avand procura de la tata) . de la 5 ani nu a mai acceptat sa imi dea procura si copilul nu il puteam tine cu mine. am dus copila in romania la o matusa(la cateva strazi de tatal ei,dar nu se interesa de ea nu o vizita macar , nimic..)eu am trimis lunar matusi timp de aproape 3 ani 350-400 euro lunar plus pachete o sunam intruna etc) dar eu o vroiam cu mine .(in romania nu aveam posibilitate sa o cresc :) Asa ca am luat taurul de coane si am spus vreau procura sa iau fata cu mine ca in romania era fara mama si fara tata :). de la varsta de 8 ani fetita e din nou in Austria cu mine, e la scoala are note foarte bune , eu ii platesc tot ce vrea sa faca extra scolar ( ia cursuri de chitara in particular si e inscrisa la un club sportiv ) de la 8 ani are domiciulul impreuna cu mine in austria, cei de aici de la scoala de la primarie etc, nu mi-au cerut niciodata nici un act de la tata:) fata nu vrea sa mearga sa il intalneasca(nici macar cand ii da semnatura pe procura :) chiar daca eu o invat de bine **cinstesteti parinti buni sau rai** asta e vorba mea :) niciodata nu l-am vorbit de rau e totus parintele ei . acum intrebarea mea e urmatoarea . la nastere in maternitate cand a fost inregistrata a primit numele tatalui. Care este adresa copilului din moment ce eu si tatal nu eram casatoriti tatal a locuit cu ea doar pana la 1 an si 11 luni deci niciodata nu a fost inregistrata pe domiciliul lui.toate actele in 10 ani si 7 luni(cat are ea acum) au fost facute de mine si pe buletinul/ pasaportul meu.ce drepturi are tatal? ce obligatii are tatal?(tot ce am spus mai sus pot dovedi cu probe) nu imi place sa umblu prin tribunale pentru simplu motiv ca nu am fost niciodata si nici nu stiu ce trebuie sa fac. dar sincer e ciudat ca an de an sa trebuiasca sa ma rog de el pentru o semnatura si nu o cauta pur si simplu un telefon nu da de ziua ei ,decum sa ii plateasca ceva(la un moment dat am intrebat *bine mai dar tu chiar nu ai de gand sa participi cu nimic la cresterea fetei? a ras si a zis sa il dau in tribunal ca el stie ca alocatia e de 70 lei si doar nu am fac eu d ras pentru atata:) de atunci nu am mai zis nimic ) nici eu nus milionara muncesc ingrijitoare de 6 ani la o familie( am firma deschisa din 2011,aici) am frati si surori in apropiere, dar ni e corect.. de ce scriu acum? pentru ca in vara pur si simplu ma amanat 3 saptamani pana a venit sa imi dea semnatura:) eram asa speriata ca nu ma pot intoarce cu ea si era septembrie aproape si incepea scoala:) nu vreau sa mai patesc asta.. vreau sa stiu ce pot face... orice parere sau sfat e binevenit multumesc
Cel mai recent răspuns: Ionita Loredana Avocat , Avocat 15:45, 16 Ianuarie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
numaieu757 a scris:

Care este adresa copilului din moment ce eu si tatal nu eram casatoriti tatal a locuit cu ea doar pana la 1 an si 11 luni deci niciodata nu a fost inregistrata pe domiciliul lui.toate actele in 10 ani si 7 luni(cat are ea acum) au fost facute de mine si pe buletinul/ pasaportul meu.ce drepturi are tatal? ce obligatii are tatal?

Adresa și domiciliul copilului este la părinții săi, indiferent că sunt căsătoriți sau concubini.
`
Art. 496 din NCC - Locuinţa și adresa copilului:
(1) Copilul minor locuieşte la părinţii săi.
`
Tata copilului are drepturi, îndatoriri și obligații egale cu mama.
În Austria nu există exercitarea în comun a autorității părintești, de asta nu v-a cerut la școală semnătură și acordul tatălui, dar în România legea prevede că autoritatea părintească este comună ca regulă generală.
`
ART. 505 din NCC - Copilul din afara căsătoriei:
(1) În cazul copilului din afara căsătoriei a cărui filiaţie a fost stabilită concomitent sau, după caz, succesiv faţă de ambii părinţi, autoritatea părintească se exercită în comun şi în mod egal de către părinţi, dacă aceştia convieţuiesc.
(2) Dacă părinţii copilului din afara căsătoriei nu convieţuiesc, modul de exercitare a autorităţii părinteşti se stabileşte de către instanţa de tutelă, fiind aplicabile prin asemănare dispoziţiile privitoare la divorţ.
`
Art. 448 din NCC - Egalitatea în drepturi a copiilor din afara căsătoriei:
(1) Copilul din afara căsătoriei a cărui filiaţie a fost stabilită potrivit legii are, faţă de fiecare părinte şi rudele acestuia, aceeaşi situaţie ca şi aceea a unui copil din căsătorie.
`
"Conţinutul autorităţii părinteşti este acelaşi, indiferent dacă copilul este din căsătorie, din afara căsătoriei sau din adopţie, ori este rezultatul reproducerii umane asistate medical cu terţ donator" - (C.T. Ungureanu, Drept civil. Partea generală. Persoanele - în reglementarea noului Cod civil, Ed. Hamangiu, Bucureşti, 2012, p. 368).
acest răspuns util
Puteti incerca sa deschideti o actiune in instanta pentru substituirea acordului tatalui cu sentinta judecatoreasca, consultati-va cu un avocat, probabil daca aveti d-voastra domiciliul in Austria iar prin instanta se stabileste domiciliul copilului la d-voastra, nu va mai trebui sa aveti acordul tatalui pentru iesirea din tara. Puteti cere si obligarea lui la plata pensiei de intretinere, pensia minima in acest moment este de 231 lei si asa macar veti avea motiv sa-l determinati sa va semneze acordul.
acest răspuns util
Buna ziua,

Avand in vedere situatia de fapt si ca tatal nu se intereseaza de copil si nu contribuie la intretinerea lui, puteti solicita instantei ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de dvs. exclusiv. Daca veti detine acea hotarare, veti putea iesi cu copilul din tara cand doriti.

Puteti solicita instantei sa fie suplinit acordul tatalui in vederea iesirii cu copilul din tara insa doar pentru perioade determinate de timp. Prin urmare, mai bine ar fi sa formulati prima cerere.

Daca vreti sa contribuie la plata pensiei de intretinere, puteti sa solicitati instantei sa il oblige sa achite pensia la salariul minim pe economie din Romania.

Chiar daca domiciliul copilului va fi stabilit la dvs., tot veti avea nevoie de o hotarare judecatoreasca pentru a iesi din tara cu copilul daca nu formulati una dintre primele doua cereri descrise mai sus si daca tatal se opune.

Cu stima,
Avocat Ionita Loredana

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce acte imi trebuie si cum obtin hotararea judecatoreasca de incredintare a unui minor? GeorgiAnaSofia GeorgiAnaSofia Buna ziua. Fetita mea are 1 an, locuieste exclusiv cu mine, tatal nu plateste pensie, nu se intereseaza de ea, nu o viziteaza. A recunoscut-o, este in ... (vezi toată discuția)
Custodie oana_veciunca oana_veciunca am un copil de 5 luni , nu mai sunt cu tatal acestuia, nu am fost nici casatoriti iar acuma l-am dat in judecata pe tatal copilului pentru custodie....la ... (vezi toată discuția)
Custodie copil in cazul parintilor necasatoriti Beeank Beeank Situatia mea este urmatoarea: am o fata de 5 ani si 5 luni. Eu si tatal nu am fost nicodata casatoriti. Tatal este trecut pe certificatul de nastere. Am trait ... (vezi toată discuția)