avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Garantie contract inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Garantie contract inchiriere

Salut,

la incheierii unui contract de inchiriere, proprietarul a pus conditia platii unei garantii de 1 chirie pentru cazuri clasice, de deteriorare a apartamentului.

De asemenea clauza contine conditia ca in cazul in care apartamentul este reziliat de chirias inainte de aniversarea de 1 an, atunci se pierde integral aceasta garantie.
Intrebarea este daca aceasta clauza este corecta din pdv legal?
Mie mi se pare abuziva.
Nu are nici macar un mecanism de pro-rata in ea (genul, pierzi 50% dupa 6 luni)

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:31, 9 Septembrie 2019
Este vorba despre un contract facut pe durata nedeterminata sau pe durata determinata?

(nu ma refer la durata de un an evidentiata in clauza expusa de dvs, ci la durata contractului)
Consider ilegala existenta acestei garantii fara o negociere realista si raportata la bunuri, impusa de locator.
Pe de alta parte, imi pare justificata de interesul comercial al relatiei necesitatea de a nu investi in anunturi, agentii imobiliare la fiecare doua luni. Aceasta clauza penala pare justificata. Puteti doar sa va asigurati si dv. anumite drepturi.
Este important si ce tip de contract e, daca are un termen, cum spunea colega mai sus. Din interpretarea clauzei de mai sus, pare a fi unul pe perioada determinata, cu prelungire.

Totusi, ar trbeui sa mergeti sa vedeti cum ar citi un jurist contractul, caci clauze aparent defectuoase pentru dv. ar putea fi, in esenta, benefice in derularea contractului.

Spre exemplu, impunerea abuziva, unilaterala a garantiei, desi va poate supara initial, va poate fi de ajutor pentru momentul la care decideti sa plecati, cand veti avea de facut o relocare, asadar nevoie de bani, cand veti putea notifica locatorul ca, in baza art contract si lege, clauza e ilegala,a sa incat il notificati de reziliere si de faptul ca garantia va reprezenta, in fapt, plata ultimei luni.
Nu stiu daca exact asa se poate citi contractul dv., insa abuziv sau nu, depinde de cata mobilitate va doriti, de cata stabilitate, toate acestea putand fi negociate. In plus, unele clauze strict legal dezavantajoase pot fi, in contextul interesului clientului, favorabile.
Dar daca si proprietarul va notifica sa plecati inainte de aniversarea unui an cum vi se pare?
Numai unul poate sa notifice?
El este obilgat de contract sa va tina un an?
Ultima modificare: Joi, 1 Septembrie 2016
mitabiciclista, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@mitabiciclista, exact asa este. In materia inchirierii locuintelor exista reguli particulare care promoveaza in primul rand protectia locatarului (adica a chiriasului), asa cum este si firesc, locatarul este considerat partea slaba in contractul de locatiune. Asta-i legea!
Multumesc tuturor pentru raspunsuri,

Pe langa aceasta clauza, de nereturnare a garantiei, exista desigur si clauza in care fiecare din parti notifica cealalta parte cu 30 de zile inainte de denuntarea unilaterala a contractului, deci o clauza simetrica.

In continuare cred ca clauza de pierdere a garantiei este asimetrica si abuziva, prin urmare nu pot incheia un astfel de contract

Contractul este pe per determinata (1an)

Multumesc,

Alte discuții în legătură

Reziliere unilaterala contract inchiriere - proprietar abuziv Cosmin_Andrei Cosmin_Andrei Buna ziua. Am o intrebare privind un contract de inchiriere pe o durata de un an, efectuat in luna septembrie a anului trecut. La Rezilierea contractului este ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de inchiriere inainte de termen- proprietar plecat din tara utilizator86 utilizator86 Buna seara! Am incheiat un contract de inchiriere pt o locuinta pentru o perioada de 1 an. La mai putin de o luna am obtinut transferul in orasul meu de ... (vezi toată discuția)
Evacuare chiriasi cu contract simib101 simib101 Buna ziua, as avea nevoie de ajutor. Sunt chirias si imi platesc in fiecare luna toate cheltuielile inclusiv banii pe chirie. Acum cateva zile proprietara a ... (vezi toată discuția)