Stimat forumist,
1. În linii mari, porniți d la premisa că o cerere adresată Curții Europene trebuie să fie extrem de concisă.
Prin urmare, sfatul meu personal este să vă limitați la spațiul pus la dispoziție în formularul de cerere, în caz contrar, CEDO putând fi chiar abuzivă - de un formalism exagarat. În această din urmă siutație se poate chiar refuza judecarea cererii dvs.
Expunerile, argumentațiile detaliate pe baza cadrului de fapt arătat se vor face după admisibilitatea în principiu a cauzei, în faza a doua a procedurilor.
2. Sunt necesare exclusiv copii simple după documente. CEDO nu cere nici măcar ceea ce solicită instanțele naționale, respectiv conformarea cu originalul. Repet, veți avea de îndeplinit condițiile Instanței din Strasbourg, nu a vreunei instante din România. Nu sunt necesare nici sublinieri, nici însemnări diverse. Singura mențiune a dvs pe copia atașată o reprezintă numerotarea paginii.
3. Din punctul meu de vedere, aici puteți da dovadă de anumite diligențe, obținând certificatul constatator, dar și un mandat special al societății, care să vă confere un drept special de reprezentare în relația cu CEDO. Aici îmi permit să citez din îndrumaarul Curții:
,,D. Reprezentantul/Reprezentanții unei organizații
D.1. Reprezentantul organizației reclamante
37-44. O organizație reclamantă trebuie să acționeze prin intermediul unei persoane autorizate să acționeze în numele său și cu care Curtea să poată coresponda dacă este cazul (de exemplu, reprezentantul legal al unei societăți, președintele sau directorul acesteia). Această persoană trebuiesă furnizeze documente justificative care să ateste dreptul său de a reprezenta organizația reclamantă (de exemplu, în funcție de legislația și practica internă a statului împotriva căruia este îndreptată plângerea, o copie a extrasului din registrul societății sau al Camerei de Comerț, o împuternicire notarială sau un proces-verbal al consiliului de administrație. Dacă niciun document justificativ nu este trimis, trebuie să explicați și motivul acestei lacune.
În această rubrică trebuie menționate numele complet și coordonatele reprezentantului legal sau juridic autorizat să acționeze în numele organizației reclamante.
Dacă reprezentantul oficial al organizației este în același timp și avocatul care acționează în numele organizației respective, acest lucru trebuie să reiasă clar prin completarea ambelor rubrici D.1. și D.2. și transmiterea documentelor justificative în acest sens.,,
În ceea ce privește numărul reprezentanților, din toate îdrumările Curții, din punctum meu de vedere, reiese voința acestei instanțe de a comunica cu o singură persoană - deci doar un reprezentant.
Cu stimă.