avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1267 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu virat din greseala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu virat din greseala

Buna ziua.
Din greseala contabila a virat o suma de bani la un angajat care nu mai lucra in societate.
Cand s- a observat banii fusesera ridicati dupa card de fostul angajat. Am incercat sa vorbesc cu fostul angajatul sa restituie suma care nu i se cuvenea, dar nu am ajuns la niciu un consens.
Va rog sa imi comunicati care este temeiul legal de a recupera bani de la el, in afara de a opri bani de la contabila. As dori sa stiu daca am vre-o posibiltatea sa il actionenez in instanta?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:04, 1 Septembrie 2016
da, in temeiul imbogatirii fara just temei.
Art,256(1)Codul Muncii

(1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.

ART258Codul Muncii
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.

Fiind vorba de un fost salariat, nu mai sunt incidente aceste prevederi.
Actiunea in instanta se va intemeia pe prevederile Codului Civil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Returnare sau retinere bonus din salariu Oana.Musceleanu Oana.Musceleanu Buna ziua, Un angajat a primit un bonus conditionat ca in termen de x luni sa livreze anumite obiective. Angajatul a demisionat mai devreme de implinirea ... (vezi toată discuția)
Recuperare co necuvenit a unui salariat plecat din societate relyrely2010 relyrely2010 Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: In urma controlului audit efectuat anul acesta,s-a constatat ca un salariat care s-a pensionat ... (vezi toată discuția)
Fisa postului ºi rãspunderea patrimonialã elips elips Astăzi mi s-a înmanat spre a fi semnată o nouă fisă a postului. Observ că s+a introdus un nou paragraf ,,legat de răspunderea patrimonială\\" în care ... (vezi toată discuția)