avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... acordarea indemnizatiei de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

acordarea indemnizatiei de crestere copil

Buna ziua,
Copilul implineste 2 ani pe 08 septembrie 2016 iar eu trebuia sa ma intorc la serviciu pe 08 august 2016, dar mi s-a spus sa revin pe 08 septembrie. Problema este ca eu o sa ma duc la un alt loc de munca incepand cu data de 05 septembrie 2016, adica am aproape o luna de pauza nelucrata si sunt din nou insarcinata in 4 luni,deci voi lucra pana la 7 luni de sarcina. Intrebarile mele sunt
1. Daca mi se mai poate acorda concediu prenatal, cum este legal la 7 luni de sarcina in conditiile in care exista aceasta luna nelucrata si schimbarea locului de munca?
2.Cand se va calcula indemnizatia de crestere copil ce venituri se vor lua in calcul,se va trece peste luna nelucrata?
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:50, 2 Septembrie 2016
1. Veti beneficia de CCC2 deoarece sunt avute in vedere 12 luni succesive din cele 24 de luni premergatoare nasterii copilului.

2. Adica incepand cu luna nasterii copilului se merge inapoi si se aleg, succesiv, 12 luni in care ati avut venituri din salarii sau asimilate (concedii medicale) si venituri din indemnizatia pentru CCC1 (deci se sare peste luna nelucrata).
Multumesc frumos, Si referitor la prima intrebare?
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:

ART. 7
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
...

ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
...

ART. 24
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.

(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
...

2. Veti beneficia de concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal) dar va trebui sa aduceti adeverinta cu veniturile brute si de la fostul angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil mileaflorica mileaflorica Va rog sa imi spuneti daca pot beneficia de indemnizatia pentru crestere copil in urmatoarea situatie: Am lucrat cu contract de munca din 20.04.2015 pana in ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate yildiz yildiz sunt insarcinata in 16 sapt educatoare, vechime 9 ani, grad did 2 si as dori sa stiu cand pot sa imi iau concediu prenatal, care sunt formalitatile, si care ... (vezi toată discuția)
Calculul concediului prenatal, perioada suciugeorgeta suciugeorgeta am o salariata din 2009 care cu data de 01 .12 a intrat in prenatal. Cum ii voi calcula pentru luna decembrie medicalul si cate zile de concediu de maternitate ... (vezi toată discuția)