avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Abuz in serviciu
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Abuz in serviciu

Buna ziua,
In calitate de functionar public, in urma cu 3 ani, am fost desemnat de biroul resurse umane cu aprobarea sefului institutiei, printr-o decizie, sa desfasor anumite activitati (planificare, control, pontaj, etc), lucru care s-a si intamplat in toata aceasta perioada.
Acum, in aceleasi conditii legale, printr-o nota interna mi se aduce la cunostinta ca activitatile desfasurate de mine in urma deciziei nu sunt legale in sensul ca functia mea nu indeplineste conditiile pentru aceste activitati si ca trebuie desfasurate de altcineva.
In aceste conditii, va rog sa-mi spuneti daca emiterea acelei decizii presupune un abuz din partea lucratorilor de la resurse umane. sau un abuz din partea mea ca le-am pus in aplicare.
Mentionez faptul ca aceste activitati au fost trecute si in fisa postului.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 15:07, 6 Septembrie 2016
Fapta relatată de d-voastră nu intrunește elementele constituitve ale infracțiunii de abuz in serviciu - așa cum este definit de art. 297 din Codul penal.
Nu cred că ați putea fi învinovățit nici administrativ, deoarece activitățile desfășurate erau înscrise în fișa postului.
Vă recomand liniște sufletească, iar în cazul în care sunteți tras la răspundere... cred că ar fi posibil ca d-voastră pe cale civilă să obțineți o diferență de bani, pentru munca depusă ce nu a fost remunerată conform modificărilor fișei postului.
Cu respect.
Va multumesc dar vreau sa va intreb daca din partea lor este un abuz faptul ca am fost pus sa desfasor activitati ilegale dupa cum precizeaza ei.
Nu este niciun abuz , dvs ati pus in aplicare o decizie emisa de sefii dvs.
Si nu e un abuz sa emita o decizie prin care se atribuie competente ilegale?
Ati contestat acea decizie ? A stabilit cineva ca a fost emisa cu incalcarea legislatie ?

Potrivit art.45 alin.3 din Legea 188/1999: Funcţionarul public are dreptul să refuze, în scris şi motivat, îndeplinirea dispoziţiilor primite de la superiorul ierarhic, dacă le consideră ilegale. Dacă cel care a emis dispoziţia o formulează în scris, funcţionarul public este obligat să o execute, cu excepţia cazului în care aceasta este vădit ilegală. Funcţionarul public are îndatorirea să aducă la cunoştinţă superiorului ierarhic al persoanei care a emis dispoziţia astfel de situaţii.

Alte discuții în legătură

Fisa postului kgkg kgkg Ce se intampla, functionar fiind ( primarie ) , daca nu semnez fisa postului? (vezi toată discuția)
Justificare activitate zilnica ContSters50658 ContSters50658 As dori sa stiu daca este legal ca in fiecare zi de luni sa prezint directorului de resort activitatea pe care a desfasurat-o personalul din cadrul ... (vezi toată discuția)
Fisa post functionari publici tudor16 tudor16 Este legal sa se inscrie in fisa postului \"ORICE ALTE ARTIBUTII PRIMITE DE LA SEFUL IERARHIC SUPERIOR ...\"? (vezi toată discuția)