avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata (neplata) femeii de serviciu
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata (neplata) femeii de serviciu

buna ziua, sunt presedinte de bloc, de 1 saptamana, administratorul si-a dat demisia, l-a predarea actelor contabile pe procesul-verbal de predare primire este specificat ca femeia de servici a fost remunerata pe luna iulie a.c. , as dori daca se poate sa ma lamuriti intr-o problema daca se poate si anume femeia de servici a fost angajata din anul 2015 in baza unei conventii civile si pe luna iulie din anul 2016 pe statul de plata desi apara suma cu care este rumunerata nu este semnatura dansei.Fostul administrator sustine ca femeia de servici a solicitat plata in avans pentru ca are o problema personala si daca se poate sa fie platita ,urmand ca pe luna respectiva sa nu mai fie remunerata. Doamna sustine ca nu a incasat suma respectiva pe luna respectiva si nici nu a solicitat plata in avans si doreste sa stie daca poate sa obtina o xerocopie dupa statul de plata pentru al actiona in instanta pe fostul administrator. Intrebarea mea este pot sa ii fac o xerocopie dupa statul de plata al doamnei in baza unei cereri facut de dansa sau nu pentru ca aici este vorba de actele contabile ale asociatiei.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: lucian67 , utilizator 18:02, 3 Septembrie 2016
Puteti sa-i faceti copii de pe orice document doriti dumneavoastra daca vreti, daca aveti un copiator... Dar riscati sa aveti mari probleme in situatia in care femeia de serviciu apeleaza la instanta sau la ITM sau la institutii. De ce? Pentru ca femeia de serviciu trebuia sa aiba CIM si nu conventie civila.
De aceea este bine sa discuitati cu fostul administrator si sa-l puneti fata in fata cu femeia de srviciu. Asa poate stabiliti adevarul: a fost platita sau nu. Eu tind sa cred ca nu a fost platita doarece un om care da bani din casieria asociatiei, trebuie sa aiba un document pentru banii scosi. Daca a dat bani in avans trebuyia sa-i dea pe stat de plata obisnuit sau pe dispozitie de plata ca sa-i poata scade din registrul de casa. Pe oricare din aceste documente trebuie sa existe semnatura celui ce primeste banii.
Dumneavoastra ati gasit suma scazuta din registrul de casa? Ce scrie acolo, in ce baza, ce document este inregistrat in registrul de casa?
Apoi in asociatie ar trebui sa aveti un cenzor si inaintea dumneavoastra a fost un alt presedinte. Acestia au verificat, au semnat, au aprobat acea plata cu sau fara acte?
din raspunsul dv-stra la intrebarea mea pusa mi-a dat de gandit, si anume ca nu am gasit nici o dispozitie de plata, din care sa rezulte suma de plata, doar o hartie de caiet in care este trecuta sumele de plata pe luna respectiva a administratorului si femei de servici,iar aceasta hartie este operata in registrul de casa (stat de plata a personalului administrativ suma de ....), iar ca o nelamurire adica din moment ce o asociatie de locatari nu este o '' firma '' eu cred ca sa procedat corect (daca gresesc va rog sa imi ziceti ) ca sa facut contract de conventie civila ptr femeia de servici si nu s-a facut c.i.m. cu norma intreaga sau partial, cu toate ca din salariul brut al dinsei se plateste impozitul si c.a.s-ul., iar in legea 230/2007 si hg 1588/2007 se specifica ca se poate incheia conventie civila de prestari servicii, in astfel de cazuri.deci intrebarea este: s-a procedat legal prin incheierea unei conventii civile de prestari servici si daca pot sa-i fac la femeia de servici xero-copie dupa asa zisul stat de plata in cazul in care femeia de servici il va actiona in instanta pe fostul administrator, sau sa astept pana sa solicita de catre avocatul doamnei aceasta xerocopie sau a judecatoriei in care se judeca cazul doamnei. va multumesc si astept raspuns de la dv-stra .
Suntem in septembrie. Nu credeti ca daca nu ar fi fost platita, pana acum ar fi stiut si presedintele tarii? Astepta oare femeia de serviciu sa descoperiti dv. intre actele predate acum de administrator un stat nesemnat si apoi, intrebata fiind, sa spuna ca ea nu a primit indemnizatia pe iulie? Dar pe august a primit-o?

Probabil ca administratorul nu e obisnuit sa lucreze cu dispozitii de plata. Nu-i nicio nenorocire, important este sa-si noteze undeva, cum a si facut-o, cu ce ocazie a scos bani din casa si pentru ce. De asemenea, in registrul de casa aceasta operatiune este consemnata.
Vedeti in ce data a fost trecuta in registrul de casa operatiunea cu pricina. Acolo ar fi trebuit sa scrie indemnizatie iulie - femeie de serviciu (avans).

Si pana la urma, daca nu reusiti sa descalciti ghemul, puneti-i fata-n fata sa se desluseasca intre ei. E mai greu sa minti cand te uiti in ochii omului, decat sa vorbesti in lipsa lui.

In alta ordine de idei, prestatia femeii de serviciu este o activitate permanenta si, conform Codului Fiscal, este o munca clasificata dependenta si ca atare trebuie incheiat contract de munca individual cu timp partial.
Contract de prestari servicii se incheie pentru lucrari ocazionale gen zugravit, gradinarit, curatenie de primavara, curatarea trotoarelor de zapada etc. sau se incheie pentru activitati permanente cu firme, PFA. Femeia de serviciu este o persoana fizica, dar neautorizata, deci musai CIM.
va multumesc pentru lamuririle care m-i le-ati dat si ca o concluzie finala la toata problema asta este sa fie pusi fata in fata cei doi si sa-si rezolve ei problemele cu plata sau neplata ptr luna respectiva si atunci conventia civila nu mai este valabila, doar c.i.m partial ptr. munca prestata fie ca este ptr administrator fie ca este ptr femeia de servici. va multumesc si mi-ati fost de mare ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prime angajati asociatie proprietari cyan cyan Este legal sa se acorde prime de sfarsit an pentru administrator si femeia de serviciu in conditiile in care administratorul este angajat prin firma de ... (vezi toată discuția)
Contract de muncă administrator bloc Damiana64 Damiana64 Mă adresez dvs cu o întrebare: cum se procedează la încheierea unui contract de muncă intre o Asociație de proprietări,că angajator și administratorul ... (vezi toată discuția)
Conventie civila elenadove elenadove pentru angajatii cu conventie civila a unei asociatii de locatari din venitul brut ce retineri obligatorii se fac ?(impozit 10%,cas 5.5 %) trebuie sa fac ... (vezi toată discuția)