avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare drept la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare drept la mostenire

Doresc sa cumpar dreptul la mostenirea ramasa in urma decesului matusii mele de la singurul ei mostenitor direct verisoara mea.Este vorba de un titlu de coproprietate pentru doua parcele de pamant. Celalat coproprietar sunt eu prin certificat de mostenitor dupa mama mea.Sucesiunea nu a fost deschisa matusa a decedat acum 3 ani.
Va inrteb, trebuie sa se dezbata sucesiunea pt a putea intabula parcelele, sau e suficient actul de cumparare.
Trebuie sa se dezbata intai succesiunea pentru ca verisoara sa devina proprietara
doresc sa cumpar drepturile succesorale sau la mostenire ale verisoarei...
Scuze, poate mesajul meu nu a fost suficient de explicit.
In urma prezumtivei cumpararii a dreptului la mostenire a verisoarei , am obligatia legala de a intabula ceea ce am dobandit .Intrebarea mea este: pt. intabulare trebuie sa ma prezint la dezbaterea succesiunii in locu lverisoarei sau e suficient actul de vanzare -cumparare a dreptului la mostenire a verisoarei?
Exista si posibilitatea de a deschide eu succesiunea si a prezenta inscris notarial de neacceptarea mostenirii de catre verisoara si cei doi copii ai ei?(dar e mai complicat intrucat locuim in orase indepartate de locul decesului matusii )
cu multumiri




[edit emoticon accidental]
Ultima modificare: Vineri, 2 Septembrie 2016
trandafir2, moderator
Ca sa va poate vide mostenirea ( care cuprinde bunuri, drepturi, obligatii), verisoara trebuie sa faca dovada acceptarii mostenirii, altfel nu poate sa va vanda daca ea nu a acceptat.
Daca dvs vreti sa cumparati terenul, deci un bun determinat nu o universalitate, verisoara trebuie sa dezbata mostenirea, intabuleaza si apoi faceti partaj.
Avand in vedere ca singura avere ramasa in urma matusii este acest teren agricol pot cumpara universalitatea.
Ce implica aceasta practic?Trebuie sa ma prezint eu pt.dezbaterea succesiunii ?Mai e necesara dezbaterea succesiunii pt intabulare sau e suficient actul de vanzare cumparare a mostenirii?Pot face acest lucru dapa 3 ani de la deces si verisoara mea nu a depus in decurs de un an acceptarea mostenirii?Stiu ca vanzarea reprezinta un act de acceptare tacita a mostenirii de catre verisoara mea.
Am pus acesta intrebare in sensul simplificarii procedurilor de intabulare a intregii parcele de pamant.
Am citit paragrafele din NCC referitoare la vanzarea mostenirii dar nu stiu practic pasii de urmat.Va rog sa ma ajutati.
cu multumiri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat, unchiul meu a murit ... Hungan Hungan Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat, unchiul meu a murit in 2001. Dupa succesiune apartamentul acestuia s-a impartit 1/4 matusei mele si 3/4 ... (vezi toată discuția)
Mostenire fara copii, cu act de vanzare cumparare catre un strain kittyutabran1 kittyutabran1 Buna ziua, Sper sa ma puteti ajuta cu o situatie Este vorba despre o succesiune. Gradul de rudenie este de nepoti. Matusa mea a decedat de curand, era ... (vezi toată discuția)
Cesiune drepturi succesorale claudiu0306 claudiu0306 Buna seara ,am nevoie si eu de o informatie. Doresc sa cesionez de la o persoana drepturile succesorale pt. un apartament in bucuresti , dar persoana ... (vezi toată discuția)