avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cesiune drepturi succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cesiune drepturi succesorale

Buna seara ,am nevoie si eu de o informatie. Doresc sa cesionez de la o persoana drepturile succesorale pt. un apartament in bucuresti , dar persoana respectiva in calitate de nepot al defunctei mai are dreptul si la un procent din 4 hectare de teren in judetul Vaslui. Se poate ca notarul sa specifice in actul de cesiune ca se refera doar la apartament, sau intra automat si pamantul din Vaslui?
Cel mai recent răspuns: claudiu0306 , utilizator 21:14, 24 Ianuarie 2010
Vanzarea/cesiunea de drepturi succesorale are ca obiect mostenirea dobandita de vanzator, fie dreptul asupra unei universalitati ( tot patrimoniul defunctului), fie cota-parte indiviza.

Daca mostenitorul instraineaza bunuri determinate ( doar apartamentul) atunci se aplica regulile generale de la vanzare-cumparare pur si simplu.
Se poate specifica exact si explicit ce drepturi succesorale si asupra carui bun din patrimoniul lui de cujus (celui a carui mostenire urmeaza sa se deschida la deces) se vor cesiona.
Este necesar numai ca mostenitorul sa aiba un legat cu titlu particular asupra bunului determinat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
ContSters36411, utilizator
Dupa deschiderea mostenirii succesori pot dispune liber de drepturile dobandite prin mostenire asupra patrimoniului succesoral sau asupra bunurilor determinate din mostenire.Notarul va lua act de ce mosteneste succesibilul si va incheia actul de cesiune in functie de dorinta partilor.
nu este obligatoriu sa aiba un legat
buna ziua!
vanzarea de dr succesorale se refera la vanzare de dr asupra unei universalaitati, sau asupra unei cote parti.
trebuie sa mai aveti in vedere ca dc in masa succesorala intra bunuri imobile, legea 7/1996 spune ca trebuie facute formalitatile de publiciatate imobiliara.
practic dvs doriti sa instarinati o cota parte de 1/4 dintr-un bun individual determinat.
puteti face asta fie printr-un act translativ de prop sau printr-un act de partaj.

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune - dare in intretinere maruis maruis Buna ziua, Am urmatoarea situatie, la care as dori sa stiu ce solutii legale exista: - masa succesorala: Apartament 3 camere + teren agricol 4 ha - ... (vezi toată discuția)
Cesiune drepturi succesorale melisa1 melisa1 Buna ziua, va solicit ajutorul intr-o problema: as dori sa inchei un contract de cesiune a drepturilor succesorale ale tatalui meu ( bunica a decedat, insa ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune gigelas gigelas Buna seara, In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii. Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt: -un apartament - ... (vezi toată discuția)