avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie urmas - deces accident de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie urmas - deces accident de munca

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta. Sotul, nascut in iulie 1954, a decedat in 1989,in urma unui accident de munca. Sotia, nascuta in iunie 1959 si casatorita din 1978, a ramas cu 5 copii minori pentru care a primit pensie de urmas pana la terminarea studiilor copiilor. Intrebarea este daca sotia are dreptul la o pensie in momentul de fata. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 12:51, 5 Septembrie 2016
Sotia are dreptul la pensie de urmas cand veti implini 61 de ani si 5 luni

Iunie 1959 Noiembrie 2020 61/5
Am uitat sa precizez ca sotia nu a lucrat niciodata, iar sotul decedat a avut vechime 11 ani. Are vreun avantaj faptul ca a crescut 5 copii?
Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2016
mihaela1985, utilizator
Nu are importanta faptul ca sotia nu a lucrat niciodata.
Numarul de copii nu influienteaza cuantumul pensie de urmas.

Pensia de urmas se va calcula potrivit legii 263/2010:

Articolul 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:

b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1) , in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmas;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas papy03 papy03 In urma decesului sotului, sotia vaduva are dreptul la pensie de urmas daca are venituri sub cele modeste (778 lei), iar durata casatoriei a fost de peste 15 ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas janinavlaicu janinavlaicu Buna ziua!Doresc sa va adresez o intrebare...La ce varsta poate iesi la pensie de urmas sotia supravietuitoare nascuta in aprilie 1956 iar durata casatoriei a ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie invaliditate cu pensie de urmas Gina Iordan Gina Iordan Buna ziua, In cazul in care sotul a decedat intr-un accident de munca (sotul fiind salariat) poate sotia- beneficiara a unei pensii de invalidate sa ... (vezi toată discuția)