avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna ziua!Doresc sa va adresez o intrebare...La ce varsta poate iesi la pensie de urmas sotia supravietuitoare nascuta in aprilie 1956 iar durata casatoriei a fost de 28 ani?Mentionez ca nu realizeaza nici un venit iar vechimea in muca este de 28 ani,iar sotul decedat a avut vechimea de 33 ani.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 15:49, 28 Martie 2014
Aprilie 1956 │Septembrie 2016 │ 60/5 │ 30/5 │ 15/0 │

Legea 263/2010

ART. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

ART. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% – pentru un singur urmas;

In septembrie 2016 puteti opta intre pensia propie sau 50% din cea a sustinatoriului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie sinanpasa sinanpasa mama are 59 de ani impliniti in aprilie si 20 de ani in campul muncii.Cand are dreptul la pensie?.Mentionez ca tata a decedat si nu a beneficiat de pensie de ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas luiza44 luiza44 SOTUL A DECEDAT IN URMA UNEI BOLI ACUM 5 ANI, AM FOST CASATORITI TIMP DE 25 ANI ,EU LUCRAM ATUNCI SI AM PRIMIT PENSIE DE URMAS DOAR 6 LUNI DE CE? ASA E LEGEA ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas karina25 karina25 as avea o intrebare am 25 de ani,tatal meu a lucrat in cadrul armatei si beneficiez de pensie de urmas as vrea sa va intreb daca dupa ce implinesc varsta de ... (vezi toată discuția)