avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie

mama are 59 de ani impliniti in aprilie si 20 de ani in campul muncii.Cand are dreptul la pensie?.Mentionez ca tata a decedat si nu a beneficiat de pensie de urmas,deci nu are nici un venit.Tata nu apucase sa iasa la pensie,avea peste 30 de ani vechime.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:06, 16 Septembrie 2013
1. Pentru o femeie nascuta in aprilie 1957 varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 9 luni, stagiul complet de cotizare este de 29 de ani si 6 luni iar stagiul minim de cotizare este de 14 ani si 6 luni.

2. Poate solicita pensie pentru limita de varsta, la 59 de ani si 9 luni, in aprilie 2014.

3. Tot atunci, in aprilie 2014, poate solicita si pensie de urmas si va putea alege intre pensia proprie si 50% din pensia de urmas (pe cea mai avantajoasa).

4. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pnsii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

Art. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.
Ultima modificare: Luni, 16 Septembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie robitza78 robitza78 buna ziua am si eu o problema.mama mea are 25 de ani de munca in industria usoara ,la ce varsta ar putea sa se pensioneze? anul viitor in martie implineste 58 ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas ioana diana ioana diana Buna ziua. Ma numesc Diana Petrescu si sunt eleva. Tatal meu a fost pensionar, a murit acum 3 ani, iar eu fiind minora si eleva am beneficiat si beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru copil minor vitelaruadina vitelaruadina Buna seara. Tatal meu a decedat acum 2 luni, el a lucrat aproximativ 16 ani; am un frate minor, mama mea este fara servici, ajutati-ma , va rog, cu raspunsul ... (vezi toată discuția)