avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de întretinere pentru copil autist major
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de întretinere pentru copil autist major

Copil cu autism de mic actualmente major ca facut 18 ani avea pensie alimentara dupa ce facut 18 ani tatal lui nu i-a mai trimis cand sunat la el la servici i s-a zis ca cum copil nu e in continuare studii nu mai e obligat sa ii trimita fiind major.Cam care este adevarul caci stiam ca la copii cu handicap se acorda pensie alimentara cel putin pana le trece handicapul .Ce lege trebuie aplicata ?
Cum un necaz nu vine niciodata singur anul acest copilul facand 18 ani a fost trecut de la minori comisie handicap minori la comisie handicap adulti iar acestia desigur in bataie de joc i-au dat grad handicap grav dar fara insotitor desi toate actele medicale dovedeau contrariul ,mama acestuia aflandu-se actualmente in instanta pe fond cu dgaspc de judet.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: alina_25 , utilizator 15:01, 16 Septembrie 2016
Se poate incerca solutionarea prin mediere (trebuie sa apelati la un mediator autorizat) atat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului ( chiar daca exista un dosar pe rolul instantei; prin mediere se poate solutiona si incheia acest dosar mult mai repede) cat si cu tatal copilului.
Va multumesc pentru raspuns ,exista vreo lege care sa il oblige pe acesta sa plateasca pensie alimentara si la copil trecut de 18 ani si are un handicap grav sau e la libera lui alegere.
Cat despre mediere cu dgaspc s-a incercat dar sa lovit de un zid ,ba chiar incercau orice metoda posibila sa amane cu cat mai mult deschiderea actiuni ,la un moment dat chiar mediatorul a zis doamna deschideti-le actiune in instanta ca acesti domni sunt pusi pe bascalie la adresa persoanelor bolnave.Atat de departe a mers cinismul acestor domni incat au zis avocatul/juristul acestei institutiei a zis in fata mediatorului acestei doamne ca daca nu ii convine gradu de handicap stabilit pentru fiul dansei atunci sa se duca sa cerseasca pe strada cu copilul in romania sau in exterior ca restul milogilor lasandu-l blocat chiar pe mediator.
Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2016
alina_25, utilizator
Poate cere si ramane la aprecierea instantei. Situatia nu e expres prevazuta, parintele nu mai e obligat sa isi intretina copilul major daca nu urmeaza cursuri, insa isi poate intemeia cererea pe urmatoarele articole din codul civil pt ca obligatia de intretinere intre membrii familiei nu inceteaza daca unul e in nevoie:
Art. 524
Are drept la intretinere numai cel care se afla in nevoie, neputandu-se intretine din munca sau din bunurile sale.
Art. 516
(1) Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, rudele in linie dreapta, intre frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.
Ordinea de plata a intretinerii Art. 519
Intretinerea se datoreaza in ordinea urmatoare:
a) sotii si fostii soti isi datoreaza intretinere inaintea celorlalti obligati;
b) descendentul este obligat la intretinere inaintea ascendentului, iar daca sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti, cel in grad mai apropiat inaintea celui mai indepartat;
c) fratii si surorile isi datoreaza intretinere dupa parinti, insa inaintea bunicilor.

Asta inseamna ca daca bolnavul are frati mai mari, angajati, lor ar trebui sa le ceara intai intretinere.
Ultima modificare: Marți, 6 Septembrie 2016
gi-jane2, moderator
Va multumesc pentru raspuns .
Cum ar putea aceasta doamna sa furmuleze cerere catre instanta pentru ca tatal acestui copil sa ii acorde in continuare pensie de intretinere,in baza caror articole?
Cine sa formuleze cererea sau mai bine zis cum poate ea sa reprezinte pe acest copil in instanta caci desi acesta este major va dati seama ca fiind autist ii este imposibil si sa se exprime dar sa faca cereri si alte spete?
:offtopic:Scriu pentru aceasta doamna caci aceasta este foarte saraca doamna locuieste singura impreuna cu fiul dansei autist mai are si probleme de sanatate si este lovita din toate partile si eu cel putin o ajut si sper sa o pot ajuta si mai mult in numele lui Dumnezeu,
Dacă nu e pus sub interdictie, mama nu poate face cererea în numele sau, nu îl poate reprezenta.
Poate face cerere de ajutor public judiciar pt a fi asistat sau reprezentat de avocat. de avocat. Cererea se depune la aceeași instanta.
Puteți cauta un model de cerere pe internet si s-o adaptați situației. În fapt, oricum o motivați după cum stau lucrurile și în drept, v-am dat art mai sus.
Puteți cere și judecarea în lipsa.
Depuneti copie după actele medicale, dovada veniturilor, actele civile, buletin și ce credeți ca mai ajuta.

Alte discuții în legătură

Curatela. obtinerea curatelei nicu001 nicu001 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat in vederea obtinerii curatelei pentru o persoana majora - 24 ani, cu diagnostic de \\"retardare ... (vezi toată discuția)
Curatela ContSters362803 ContSters362803 [b]Buna ziua! Avem un frate care este bolnav , are 47 de ani are certificat de handicap, probleme neorologice mintale nu judeca , cum putem obtine ... (vezi toată discuția)
Reprezentare parinte. GermanAlex GermanAlex Exista urmatoarea situatie. parinte in varsta de aprox 80 ani. Nu mai iese din casa, nu isi mai aminteste multe lucruri, Mereu e nevoie de procuri pentru ... (vezi toată discuția)