avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1101 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Detalii despre somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Detalii despre somaj

Buna ziua,
As avea nevoie de ceva ajutor in urmatoarea problema:
Societatea la care lucrez si-a restrans activitatea si in luna februarie a concediat o parte din salariati. Intre timp a reangajt cativa din fostii angajati, aflati in somaj, dar pe perioada determinata intre 3 si 6 luni.
Ce se intampla cu acestia dupa ce le vor expira CIM-urile si nu vor fi prelungite? Mai pot beneficia de somaj? Ce trebuie sa faca?
Cel mai recent răspuns: janedoe1 , utilizator 11:05, 6 Septembrie 2016
janedoe1 a scris:

......
Ce se intampla cu acestia dupa ce le vor expira CIM-urile si nu vor fi prelungite? Mai pot beneficia de somaj? Ce trebuie sa faca?

Da, pot beneficia de somaj .

Daca salariatii in cauza au intrat in somaj imediat dupa concediere si apoi au fost angajati pe durata determinata (3-6 luni), atunci plata indemnizatie de somaj se suspenda , potrivit art.45 alin.1 lit.c din Legea 76/2002.

Legea 76/2002
art.45
(1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
......
c) la data încadrării în muncă, conform legii, pe perioadă determinată de cel mult 12 luni;
......
(3) Repunerea în plată, după suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. b), c), e)-i) şi k), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării situaţiei care a condus la suspendare.

Prin urmare, daca nu vor mai fi prelungite duratele c.i.m., atunci vor trebui sa depuna cerere la AJOFM de reluare a platii indemnizatiei de somaj.

Cand s-au angajat au anuntat AJOFM-ul ?

Da, au anuntat AJOFM-ul.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la somaj Valentin64 Valentin64 Buna, recent am fost disponibilizat, am intocmit dosarul pentru somaj si dupa o saptamana am gasit de lucru cu contract pe 6 luni, dar in perioada de proba am ... (vezi toată discuția)
Revenire in somaj dupa prelungire contract perioada determinata monrocka monrocka Buna seara! Sunt in situatia in care imi va expira contractul pe perioada determinata (inainte de angajare am fost in somaj), insa angajatorul mai are nevoie ... (vezi toată discuția)
Intrerupere temporara a somajului nicholas455 nicholas455 Puteti va rog sa-mi dati raspuns la urmatoarea intrebare? -Este posibila intreruperea temporara a ajutorului de somaj si revenirea in somaj? Situatia ... (vezi toată discuția)