avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1203 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... limitele proprietatii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

limitele proprietatii

Am refacut o portiune din zidul despartitor al proprietatii mele de a vecinului. El avea constructii PE zidul meu, o parte din portiunea rezidita corespundea bucatariei lui.
L-am anuntat in prealabil, a demontat frumos acoperisul, am refacut eu zidul bucatariei repede .... respectiv dichisit, tencuit, l-am ajutat la acoperis- sa nu incurc omul, zic- doar ca dupa ce s-a vazut cu bucataria gata, NU mi-a mai dat voie sa tencuiesc si restul portiunii rezidite.
Ce pot sa fac in cazul asta? Vreau sa-mi asigur proprietatea, s-o protejez cred ca este si dreptul si obligatia mea sa nu las sa se deterioreze constructia. Daca ploua pe el si-i cade in cap zice ca eu nu am avut grija. Practic zidul meu este al patrulea perete al camerelor/anexelor lui. I-am zis sa le darame. Ce sa fac? Ce drepturi am? Cum imi pot reface zidul proprietatii?
Help!
Cel mai recent răspuns: victorradu , utilizator 10:37, 8 Septembrie 2016
Se poata rezolva printr-o cerere in granituire in instanta conf.art.560 NCC.
Multumesc!
Ma tem ca in speta dvs. nu este vorba despre actiunea in granituire, care are ca obiect (re)constituirea hotarului si fixarea semnelor corespunzatoare celor doua proprietati, adica mai in fata, mai in spate, mai la stanga, mai la dreapta, ceea ce nu este cazul la dvs.

Apreciez ca este vorba despre Limitele exercitarii dreptului de proprietate (asa cum foarte bine si inspirat ati ales titlul topicului - exista corespondenta si in dreptul civil), limite care nu sunt altceva decat expresia imbinarii interesului individual (al fiecarui titular de drept de proprietate, ca sa zic asa) cu interesele generale (ale celorlalti, ca sa punctam clar). Cu alte cuvinte fac ce vreau pe proprietatea mea, dar respectand si drepturile celor de langa mine.

Deci, incidente aici sunt urmatoarle norme juridice: art. 44 alin (1) si alin (7) din Constitutie, art. 555, 556, 559 C.c., foarte important este art. 630 C.c., dar mai ales
Articolul 662 - Obligaţia de construire a despărţiturilor comune
Articolul 663 - Cheltuielile de întreţinere şi reparare a despărţiturilor comune
Articolul 664 - Construcţiile şi instalaţiile aflate în legătură cu zidul comun

Insa pentru a vi se putea raspunde mai clar trebuie sa explicati un pic, ce intelegeti prin ...
victorradu a scris:
[...] NU mi-a mai dat voie sa tencuiesc si restul portiunii rezidite.

Aveti nevoie sa intrati la el in curte (?), nu puteti tencui de la dvs. (?) sau cum ?
da, trebuie sa intru la el in curte sa pot tencui zidul care-mi delimiteaza proprietatea, ati inteles exact
Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2016
victorradu, utilizator
Art. 622, coroborat cu art. 603 si art. 630, va redau mai jos textul Articolul 622
Dreptul de trecere pentru efectuarea unor lucrări
(1) De asemenea, proprietarul este obligat să permită folosirea fondului său pentru efectuarea unor lucrări necesare fondului învecinat, precum şi accesul vecinului pe terenul său pentru tăierea crengilor şi culegerea fructelor, în schimbul unei despăgubiri, dacă este cazul.

De despagubiri nu cred ca poate fi cazul (desi daca-i aratati textul omul o sa va ceara bani, caci va intelege pe langa text).

Alte discuții în legătură

Distanta legala dintre doua constructii liviu07 liviu07 BUNAZIUA.detin o casa din 1902 din care a picat si tencuiala linga mine se construeste o casa cu 2 etaje respectivii proprietari o construiesc lipita de a mea ... (vezi toată discuția)
Zid despartitor alex199208 alex199208 Buna seara, Am o casa pentru care s-a ridicat un zid despartitor. Acest zid este pe aceeasi linie cu casa mea! Vecinul de langa mine nu a contribuit cu ... (vezi toată discuția)
Acces imobil harpamar harpamar Am si eu o intrebare, daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns: Care ar fi motivatia in drept in cazul unei actiuni ce vreau sa o promovez in Instanta ... (vezi toată discuția)