avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita - poprire conturi
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita - poprire conturi

Buna ziua,
In 20.05.2004 am facut un credit de nevoi personale la o banca. Creditul era asigurat cu o polita de viata de la societatea X(care acum nu mai exista). M-am trezit acum, dupa 12 ani in care nu am primit nici o notificare si nici o instiintare, cu poprire pe conturile bancare de la alta societate Y. Eu nu am semnat niciodata un act cu Y.
Problema mea este ca mi-au blocat toate conturile, iar eu sunt unic intretinator de familie. Nu mi se pare normal sa imi blocheze toate conturile (3) de card, din care un card este cu alocatia copilului, un card este de salarii+un credit la o banca, iar ultimul este gol - un card pe care vreau sa il inchid.
Ce este de facut in acest caz? Cum sa procedez ca sa imi deblocheze conturile? Nu era normal sa imi opreasca doar 1/3 din salariu?
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 16:37, 6 Septembrie 2016
Bancile procedeaza abuziv de cele mai multe ori. Pentru a primi un raspuns pertinent, cel mai bine este sa consultati un specialist caruia sa-i supuneti spre analiza intreaga situatie, impreuna cu inscrisurile pe care le detineti, mai ales ca demersurile judiciare se intreprin intr-un anumit termen, iar nerespectarea acestuia atrage decaderea.
Asta inseamna ca Y s-a substituit printr-o forma juridica in drepturile si obligatiile societatii X,si de aceea v-a executat silit Y.Singura solutie juridica ptr.deblocarea conturlior este contestatia la executarea silta si sa cereti suspendarea executarii(cu plata unei cautiuni)pana la solutionarea contestatiei.Opinia mea este sa va adresati unui avocat ptr. formulare contestatie.
Din pacate dosarul a fost solutionat de catre instanta, fara ca eu sa fiu citata, sau prezenta Fără cale de atac. Dosarul a fost depus in data de 16.07.2016 si terminat in data de 19.07.2016. Este vorba de o suma de 2900 ron, cu tot cu comisionul BEJ.
Mai pot face ceva?
Ultima modificare: Marți, 6 Septembrie 2016
oanalumi, utilizator
Cardurile vor rămâne blocate. Mergeți la casieria băncii și solicitați să vă elibereze numerar direct prin casierie:
1. Alocația copilului este neurmăribilă, dar o puteți scoate numai prin casieria băncii.
2. De asemenea 66% din salariu este neurmăribil, dar tot prin casiere îl puteți scoate.

Cereți băncii aplicarea ART. 728 din NOUL COD de PROCEDURĂ CIVILĂ;
Bunurile mobile care nu se pot urmări - Limitele urmăririi veniturilor băneşti

(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.

(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.

(5) Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.

(6) Sumele reţinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 863 şi următoarele.

(7) Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorie.
Termenul de contestatie la executarea propriu zisa este de 15 zile de cand ati luat la cunostinta de inceperea executarii silte, dar trebuie analizata posibilitatea de a formula contestatie la titlul executoriu ,inauntrul termenului de prescriptie a dreptului de a obtine executarea silita(3 ani).[Art.715(3)NCPC]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire pe conturi bancare Remus47 Remus47 Am trei popriri . Una din cauza avalizarii unui BO ( si care mi-au fost trasi bani din conturile personale , dar care nu acopera suma) si este poprire pe ... (vezi toată discuția)
Poprire manuelavioreanu manuelavioreanu buna ziua As dori sa stiu de ce in cazul unei executari silite executorul poate bloca toate conturile datornicului desi legea prevede faptul ca suma ... (vezi toată discuția)