avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE 2
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE 2

buna ziua,

mama mea dupa succesiune a ramas cu 60% din apartament. Mama doreste ca aceea parte sa mostenim noi, 3(trei) frati, deoarece unul din frati a decedat iar nepotul si cumnata nici nu vor sa auda de mama. Cum se poate realiza acest lucru .

multumesc
Cel mai recent răspuns: filofteea , utilizator 14:58, 7 Septembrie 2016
Poate face un act de donatie care, sub sabctiunea nulitatii absolute trebuie sa fie in forma autentica.
Ideea cu actul de donatie este asa - poate face un act de donatie care poate fi atacat de catre mostenitorii fratelui decedat daca le incalca rezerva succesorala.
Buna ziua,

ce inseamna ,, daca le incalca rezerva succesorala" ?

in cazul in care mostenitorii fratelui decedat nu se prezinta la masa succesorala, ce este de facut?

multumesc
1) Inseamna ca in tara noastra legea protejeaza anumiti mostenitori zisi legali (intre care si descendentii) si drepturile acestora, astfel incat nici chiar defunctul sau parintele nu le poate inlatura drepturile cu totul (decat in anumite cazuri absolut exceptionale)

2) depinde a cui este succesiunea, depinde unde se dezbate succesiunea, adica la notar sau in instanta si daca succesibili sunt legal citati sau nu ... sunt diverse aspecte. Insa cel mai important pentru dvs. este sa stiti ca mama nu ii poate exclude pur si simplu.

Fara doar si poate, lamuriri complete si competente veti primi de la notar, caci in momentul cand veti merge sa faceti actele, primul lucru notarul va intreaba :
Cati frati sunteti ? si apoi ... Fratele decedat are mostenitori ? Cam asa sta treaba.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2016
trandafir2, moderator
multumesc pentru raspuns,

Ideea este ca mama este la un camin de batrani, in scaun cu rotile. Cat timp traia fratele, pensia mamei era completata de catre noi, cei 4 frati, pentru plata cotizatiei + medicamente.

Dupa moartea fratelui cumnata si nepotul nu vor sa mai plateasca suma de 250 ron/ luna.
,, sa va spalati cu ea pe cap,, era raspunsul mai exact.

Mama s-a suparat, nici n-o viziteaza, asa a hotarat pan la urma ca partea ei sa ne-o lase noua.

Ce ziceti de acest lucru ?

[edit : citarea mesajului anterior ]
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2016
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Actul de donatie se poate sparge? laura_agapy laura_agapy AM O INTREBARE MAI DIFICILA .DE ACEEA TREBUIE SA EXPLIC MAI MULT.IN CASA PARINTILOR MEI AM LOCUIT ATAT EU CAT SI FRATELE MEU CU SOTIA LUI.TATAL NOSTRU A MURIT ... (vezi toată discuția)
Casa parinteasca luiza44 luiza44 sunt un pachet de nervi am umblat din notar in notar si fiecare are varianta lui....... va rog frumos sa ma lamuriti in urmatoarea problema, tata a ... (vezi toată discuția)
Tata divortat decedat -partaj minori la bunurile parintilor alexandina alexandina Buna seara. Suntem intr-o situatie foarte complicata.Fratele a decedat in urma cu o saptamana.A locuit in timpul casatoriei la parintii mei.In urma cu 2 ani au ... (vezi toată discuția)