avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Izolare termica imobil, obligatorie sau nu
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Izolare termica imobil, obligatorie sau nu

Buna ziua,

as avea cateva intrebari daca imi permiteti. Am o garsoniera mostenita de la bunici. Momentan nu locuieste nimeni in garsoniera respective pana cand va fi renovat (cel mai probabil anul viitor). Administratorul asociatiei de proprietari a inceput sa stranga bani pentru izolarea termica a imobilului. Cate 400 RON timp de trei luni adica 1200 RON in total. Banii nu au fost colectati separat ci ca si fond de reparatii. Ne-a comunicat ca incepand din luna a patra o sa aplice si penalizari pentru cei care nu au platit. Tin sa mentionez ca inca nu sa inceput lucrarea.

Prima intrebare ar fi: sunt obligat sa izolez garsoniera sau nu? Imobilul unde locuiesc momentan a fost izolat anul acesta (si eu mi-am izolat apartamentul). In cazul acestui imobil au fost cateva persoane care nu au dorit sa isi izoleze termic apartamentele si nu a venit nimeni sa ii oblige. Deci e obligatoriu sau fiecare administrator face cum vrea?

A doua intrebare: administratorul are voie sa aplice penalizari aleatoriu, incepand din luna din carea vrea dansul si pe suma pe care vrea dansul? Nu mi se pare corect. Si eu cand execut o lucrare nu primesc toti banii ci numai o parte ca si avans si numai dupa terminarea, verificarea si acceptarea lucrarilor primesc restul de bani, penalizari fiind aplicate conform contractului, numai dupa vreo 30 de zile de la data emiterii unei facturi. Presupun ca nu prea ar avea voie sa aplice penalizari pe o suma de bani pentru care inca nu sa facut nici o lucrare. Poate as reusi sa fac rost de 600 RON sa platesc un avans si restul cand se termina lucrarea (cel mai probabil la sfarsitul anului sau anul viitor), dar in cazul in care o sa imi puna penalizari si pe cei 600 RON restanta atunci iarasi o sa ajungem la o suma mult mai mare.

Va multumesc anticipat pentru orice raspuns care ar putea sa ma ajute sa inteleg care e mecanismul, ce ar trebui sa fac.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 16:43, 9 Septembrie 2016
Ar trebui sa va interesati de hotararea Adunarii generale a asociatiei de proprietari, sa vedeti ce actiuni s-au stabilit. Documentul trebuie sa existe la administrator si sa fie pus la dispozitia proprietarilor, prin afisare, daca nu s-a distribuit deja in copie xerox.
Probabil ca s-a hotarat anveloparea blocului si strangerea banilor in avans de la proprietari, in cote lunare, in vederea achitarii unei cote parte, tot in avans, la data de .... catre constructorul cu care s-a incheiat contractul de prestari servicii (s-a stabilit probabil si o suma finala a contractului), in vederea achizitionarii de materiale.
Daca nu se achita cota parte de avans de catre asociatie catre constructor, la timp, probabil, in contract sunt prevazute penalizari si acestea trebuie colectate de la cineva, in mod logic de la proprietarii care nu si-au achitat partea.
Cotele de plata catre constructor sunt stabilite tot prin contractul incheiat intre asociatie si constructor, la date fixe.
Este posibil ca si primaria sa contribuie cu o suma pentru anvelopare, suma care se poate pierde daca nu se respecta conditiile prevazute in contractul incheiat intre primarie si asociatia de proprietari.
1-Daca adunarea generala a proprietarilor a hotarat modernizarea energetica a imobilului,va revine obligatia sa respectati hotararea,sa achitati c/v cote lunare impuse pentru constituirea fondului de reparatii dispus de hotararea adunarii generale
2-Dispozitia in vigoare =art 49 L nr 230/2007 prevede ca se aplica penalitati pentru orice suma cu titlu de restanta neachitata in termen de 30 de zile dupa termenul stabilit pentru plata obligatiilor de intretinere
3-Pentru a va informa temeinic despre drepturi si obligatii proprietari in cadrul imobilelor de locuit in comun,lecturati disp L nr 230/2007 si HG nr 1588/2007
Buna ziua,

va multumesc pentru raspunsuri. Totusi ceva nu e clar.
1. In cazul imobilului in care locuiesc acum a fost adunare generala, sa hotarat modernizarea energetica a imobilului si totusi au fost persoane care au zis ca nu vor si nu l-au facut. Daca s-a hotarat de majoritate ca se doresc aceste lucrari cum se poate ca unii au avut optiunea de a renunta. De ce in cazul imobilului unde am garsoniera nu se pote? Tine numai de cum sa hotarat in cadrul adunarii generale, sa fie obligatoriu sau nu? Cum se poate ca in cazul a doua asociatii de proprietari care se bazeaza pe aceeasi lege sa fie doua rezultate diferite.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
La apartamentul in care locuiti acum s-a facut lucrarea pe banii proprietarilor sau subventionati de stat?
La blocul unde aveti garsoniera se va face lucrarea doar pe banii proprietarilor sau si cu ajutorul statului?
Unde locuiesc acum sa facut cu banii proprietarilor si in cazul imobilului unde am garsoniera tot cu banii proprietarilor.

Alte discuții în legătură

Terasa bloc eu.ro eu.ro ce trebuie sa plateasca un locatar de bloc de la et 4 din 10,obligat doar ; 1 hidroizolatie 2 hidro-termoizolatie? (vezi toată discuția)
Despre izolare g_p g_p Am un vecin care s-a hotarat sa cheme o firma si sa se apuce sa izoleze scara pe exterior. Nu a facut nici un fel de sedinta (asociatia nu este implicata in ... (vezi toată discuția)
Penalizari BX BX In ultima A.G. s-a stabilit sa se faca o lucrare capitala de reparatii care se va plati cu o contributie de avans de 25% din valoarea lucrarii, repartizata ... (vezi toată discuția)