avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata intretinere ascensor pentru garaje si spatiu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata intretinere ascensor pentru garaje si spatiu comercial

La parterul blocului exista un spatiu comercial avand o cota indiviza conform foii de avere din cartea funciara colectiva. Cheltuiala cu intretinerea lunara a ascensorului se repartizeaza conform acestei cotei indivize si spatiului comercial ? Spatiul comercial are intrare separata de cea a locatarilor. Se poate scoate de la plata spatiul comercial conform unei decizii ulterioare a adunarii generale ?
Cel mai recent răspuns: Andrei mariana , utilizator 19:14, 7 Aprilie 2021
Va multumesc
aviziero a scris:
Eu in continuare l-as incadra pe ascensor in aceasta categorie si l-as include la plata si catre magazinul de la parter.

Credeti-ma ca si eu as pune la plata liftului cele doua banci, judecatoria, doua firme de telefonie, baroul de avocati, agentia imobiliara, executorul judecatoresc, cofetaria, coaforul, firma de asigurari si farmacia, toate fiind la baza scarilor din asociatia noastra. I-as pune la plata pentru ca asa ar sacee cheltuielile pe cele 150 de partamente de deasupra. Dar probabil ca acestia imi vor da cu legea in cap, nu-mi vor plati nici ceea ce-mi platesc acum (si credeti-ma ca platesc destul pentru ca aplic tot ce se poate ca sa plateasca), ori poate mi-ar cere sa plateasca si proprietarii de apartamente utilitatile comune pe care lea u numia ei comune, comune numai acelor spatii comerciale pe care le-am amintit.
Ca sa ma fac inteles cu aceasta proprietate comuna, ca sa vedeti cat de comuna este sau pana unde se intinde aceasta "comunintate" va dau exemplul unor proprietati comune sa zic asa limitate. Adica comune dar nu tuturor.
De exemplu peretii exteriori ai blocului (ai apartamentelor) sunt comune pentru scara de bloc sau pentru bloc. Dar peretele dintre doua apartamente din aceeasi sacra sau din doua scari diferite, este comun doar celor doua apartamente si nu tuturor din scara sau bloc.
O teava de scurgere de al sifonul din baie de la etajul 7 trece prin baia vecinului de la etajul 6 si se inteapa in coloana principala de scurgere in baia de la etajul 6. Aceasta este comuna doar celor doua apartamente si nu tuturor. La fel sunt unele bai asezate "spate in spate" iar coloana de alimentare cu apa trece de la primul etaj pama la ultimul doar prin baile sutuate pe un tronson. La fiecare etaj din baia de pe tronsonul 1 exista o teava ce trece prin perete la fiecare baie din tronsonul 2. Acea teava este comna doar celor doua apartamente si nu tuturor.
Exemplele pot continua iar cei ce administreaza asociatii de proprietari s-au intalnit cu multe situatii de acest gen.
Si-atunci revenim la definitia proprietatii comune explicata in primele articole din legea 230/2007 care incearca sa cuprinda aceste aspecte, spunandu-ne despre delimitarea proprietatii comune, stabilirea acesteia pe parti din bloc (scari, tronsoane, coloane...), asta ca o completare, o explicitare la formularea generala dde la punctul c) care spune ca proprietate comuna inseamna toate partile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta;
De aceea s-a introdus apoi punctu d) care explica scurt ca aceasta proprietate comuna poate insemna comun pe bloc, pe scara, pe tronson...si nu neaparat pe asociatie sau pe cartier in cazul cand exista o asociatie pe cartier.


Legea este clara si precisa referitor la ch pe cota parte indiviza. Nu exista exceptii la plata lor. A nu se confunda proprietatea in cota parte indiviza cu folosinta proprietatii, cum bine a precizat aviziero, si pt care exista exceptia platii consumului de energie electrica ascensor.
Pt. olticris:
1- Da! Spatiul comercial, indiferent pe unde are intrarea si cand a fost construit, atat timp cat face parte din condominiu, participa la ch de intretinere si reparatii ascensor, conform cotei parte indivize, precum si la toate ch pe CPI asa cum sunt prevazute in lege.
2- Nu! Nicio hotarare a adunarii generale nu e mai presus de lege, iar unde-i lege, nu-i tocmeala!

A se vedea si jurisprudenta pt cei care inca mai au dubii:
[ link extern ]
Este foarte buna speta din lincul de mai sus.
Daca cititi cu atentie o sa constatati ca ceea ce sustineam eu este sustinut si de instanta in acest dosar si anume:
- proprietatea comuna pentru acel spatiu comercial a fost stabilita corect numai raportandu-se la cele doua scari la parterul carora este spatiu si nu raportata la toate cele 8 scari ale blocului; exact ce va explicam cu proprietea comuna unora si nu tuturor dintr-un condominiu.
- instanta a obligat acel spatiu comercial doar la plata unor cheltuieli si anume:
In cauza de fata, desi in cererea de chemare in judecata reclamanta a precizat ca suma de 1.041,41 lei, la a carei plata a solicitat sa fie obligata parata, reprezinta contravaloarea consumului de energie electrica, de gaze naturale si a serviciilor personalului ce se ocupa cu curatenia proprietatii comune, in realitate din listele de plata lunare aferente perioadei august 2009-octombrie 2010 rezulta ca suma pretinsa de reclamanta reprezinta cheltuieli pe cota-parte indiviza de proprietate, stabilite conform art. 44 din H.G. nr. 1588/2007: cheltuieli pentru personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, alte servicii administrative.

Asadar instanta nu ar fi acordat primele cheltuieli subliniate de mine pentru ca spatiu comercial nu are nimic comun cau acestea. Dupa cercetare instanta a obligat spatiu comercial doar la plata celtuielilor din a doua subliniere. Este firesc sa suporte cota parte din salarii, indemnizarii, contabil, casier, instalator... si alte servicii administrative (aici intrand alte maruntisuri de la un top de hartie, la inchirierea une sali de sedinta...)

Acelasi lucru sustineam si eu. Cititi cu atentie si vedeti ca instanta nu a obligat spatiul comercial la plata liftului de pe casa scarii, nu l-a obligat la plata energiei electrice consumata pe casa scarii, nu l-a obligat la plata gazului ce-l are separat...
@Adriantot
Ori nu ati citit bine ori ati cititi altceva. Instanta l-a obligat si la plata energiei electrice.

Intrebare retorica?
Din punct de vedere al obligatiilor care e diferenta dintre:
- salariul femeii de seriviciu care face curat pe casa scarii, spatiu evident neutilizat de magazinul de la parter
- consumul de energie electrica de pe casa scarii
- cheltuielil cu intretinerea liftului, pe care cei de la parter iar nu-l folosesc.

Care e diferenta din obligatiile vizavi de reparatia liftului dintre un apartament de la parter si un spatiu comercial la la parter? Rationamentul dvs ce va spune?


Eu am inteles ca la dvs in asociatie spatiile comerciale beneficiaza de anumite "scutiri". La fel e si la mine in asociatie, si asta pentru ca nu toti putem pricepe niste principii universale si simple din sfera proprietatii comune.
Dar unde lege nu-i tocmeala. Legea este foarte clara si nu lasa loc de interpretari.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2016
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli cu ascensorul bellefille bellefille Buna seara. Proprietarii apartamentelor sau spatiilor cu alta destinatie de la parterul imobilelor sunt obligati la plata cheltuielilor de intretinere si ... (vezi toată discuția)
Plata pentru reparatia liftului Spulbar Spulbar Buna ziua, Intai as dori sa multumesc pentru un eventual raspuns la problema mea. Am cumparat un apartament acum 7-8 ani intr-un bloc mai vechi, deci nu ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli aplicabile apartamentelor de la parter cristinamariav cristinamariav Buna ziua, Am un apartament la parterul uni bloc de 8 etaje unde in prezent nu sta nimeni. Acest bloc are lift si pentru etajele superioare tronson de ... (vezi toată discuția)