avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice nedumeriri in noua legislatie
Discuție deschisă în Achiziţii publice

nedumeriri in noua legislatie

Buna ziua
Potrivit noii legislatii in domeniu, cerinta cu privire la experienta similara poate fi indeplinita la comun de asociatii ofertanti sau de ofertant si tert sustinator de ex.? nu gasesc nimic in legea 98...multumesc
Cel mai recent răspuns: mihaela_faxmedia , utilizator 16:01, 30 Septembrie 2016
Legea 98 ART. 182

  (1) Operatorul economic are dreptul, dacă este cazul şi în legătură cu un anumit contract de achiziţie publică/acord-cadru, să invoce susţinerea unui/unor terţ/terţi în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor referitoare la situaţia economică şi financiară şi/sau a criteriilor privind capacitatea tehnică şi profesională, indiferent de natura relaţiilor juridice existente între operatorul economic şi terţul/terţii respectiv/respectivi.

  (3) În cazul în care operatorul economic îşi demonstrează situaţia economică şi financiară şi/sau capacitatea tehnică şi/sau profesională invocând şi susţinerea acordată, în conformitate cu prevederile alin. (1) şi (2), de către unul sau mai mulţi terţi, atunci operatorul economic are obligaţia de a dovedi autorităţii contractante că a luat toate măsurile necesare pentru a avea acces în orice moment la resursele necesare, prezentând un angajament în acest sens din partea terţului/terţilor.
  (4) Odată cu angajamentul de susţinere, ofertantul/candidatul are obligaţia să prezinte documente transmise acestuia de către terţul/terţii susţinător/susţinători, din care să rezulte modul efectiv prin care terţul/terţii susţinător/susţinători va/vor asigura îndeplinirea propriului angajament de susţinere, documente care se vor constitui anexe la respectivul angajament.

ART. 185

  (1) În cazul în care mai mulţi operatori economici participă în comun la procedura de atribuire, îndeplinirea criteriilor privind capacitatea tehnică şi profesională se demonstrează prin luarea în considerare a resurselor tuturor membrilor grupului, iar autoritatea contractantă solicită ca aceştia să răspundă în mod solidar pentru executarea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru.
  (2) În cazul în care mai mulţi operatori economici participă în comun la procedura de atribuire, aceştia pot beneficia de susţinerea unui terţ în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor referitoare la situaţia economică şi financiară şi/sau capacitatea tehnică şi profesională, în condiţiile prezentei legi.


bafta
multumesc, insa tot nedumerit am ramas....ca sa nu zic altfel.
In art. 185, se precizeaza ca "În cazul în care mai mulţi operatori economici participă în comun la procedura de atribuire, aceştia pot beneficia de susţinerea unui terţ în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor referitoare la situaţia economică şi financiară şi/sau capacitatea tehnică..."
Spune ca "pot beneficia", dar vreau sa stiu daca in cazul asta se vor lua in considerare doar resursele tertului cu privire la experienta similara sau la comun, atat ale tertului cat si cele ale ofertantului?.. (e vina mea ca nu am fost mai explicit:">)
Legea spune asa: daca se asociaza resursele se iau in considerare cumulat de la membrii asocierii. In situatia in care se apeleaza la un tert, exprimarea este asa: invoca sustinerea unui tert pentru indeplinirea cerintei. Si urmatoarele paragrafe urmaresc aceeasi linie.
Asociere - se cumuleaza resursele
tert/terti - numai resursele lor, nu se cumuleaza cu ofertantul.

Asa era si anexa la ordinul ANRAMP 509... din legislatia abrogata. Principiile generale sunt cat de cat similare.

bafta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sustinator tert -imm teodor82 teodor82 Buna ziua. Pentru a indeplini criteriile de calificare cu privire la capacitatea economica si financiara (media cifrei de afaceri pe ultimii 3 ani), o ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut intre o societate si un tert sustinator la licitatie Iulia Stroea Iulia Stroea Buna ziua, In urma participarii la o licitatie in care societatea pe care o reprezint a fost sustinuta de un tert (societate economica si aceasta) mi s-a ... (vezi toată discuția)
Asociere operatori economici cf oug 34/2006 crysenc21 crysenc21 Buna ziua, Ma intereseaza si pe mine aspectul mai multor operatori economici care se pot asocia pentru a-si depune cadidatura sau oferta comuna pentru ... (vezi toată discuția)